Zambijski portal Mwebantu objavio je prve fotografije hrvatskih državljana uhićenih početkom prosinca zbog sumnje na trgovinu djecom.

Fotografije prikazuju četiri para ispred zgrade suda u Ndoli, zambijskom gradu gdje je danas održano prvo ročište vezano uz slučaj ilegalnog posvajanja djece iz Demokratske Republike Kongo.

Podsjećamo, na današnjem ročištu optužena osmorka izjasnili su se da nisu krivi za krijumčarenje djece, te su preko branitelja tražili puštanje uz jamčevinu o čemu će se raspravljati na ročištu u četvrtak.

Grlić Radman je rekao da su hrvatski državljani “optuženi za trgovanje djece u pokušaju, što treba dokazati”.

“MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se prema njima postupa humano, da im se osiguraju hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija priznati. To je naša briga, ali mi ne možemo ulaziti u meritum”, rekao je Grlić Radman i ponovno naglasio da MVEP nije sudjelovao ni u jednom postupku posvajanja kongoanske djece.

I dalje je nejasno kako je moguće da su institucije RH i sudovi izdali odluke o posvojenju i dokumente kojima se tu djecu upisalo u knjigu državljana te na temelju čega su ta rješenja donesena.

Zastupnica Vučemilović priprema tematsku sjednicu Odbora zbog ilegalnog posvajanja

Saborska zastupnica Hrvatskih suverenista te predsjednica saborskog odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović kao što je i ranije najavila planira sazvati tematsku sjednicu te je od nadležnih institucija zatražila izvješća i podatke vezane za posvajanja iz Konga.

Postavila je četiri pitanja koja su ključna za rasvjetljavanje ove situacije.

1. Koliko je sudova u Republici Hrvatskoj, i koji sudovi konkretno, prihvatilo sudske odluke o posvajanju djece iz Demokratske Republiko Kongo?

2. Postoje li sudovi koji su takvu odluku odbili prihvatiti, i iz kojih razloga?

3. Koliko je djece temeljem prihvaćenih odluka upisano u knjigu državljana Republike Hrvatske?

4. Za koliko se djece temeljem upisa u knjigu državljana ishodilo druge hrvatske dokumente (putovnica, osobna iskaznica, prebivalište/boravište)?

Ostaje za vidjeti kako će se ova situacija rasplesti te koje su sve institucije zakazale i sudjelovale u ovom, ali i drugim postupcima posvajanja iz Konga.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot Twitter/Mwebantu