vrgorac, most, hdz, ante pranićFoto: HRT

Tek što je imenovan direktorom vrgoračke tvrtke “Gradska čistoća i usluge”, 28-godišnji Toni Grljušić došao je “u fokus”, nakon što je do medija procurila informacija da je bio “nestašan” i da je u prošlosti imao problema s policijom.

Tako je u rujnu 2009. godine, kao 21-godišnjak, zatečen u Makarskoj u vozilu mercedes u redovitoj kontroli prometne policije. Izmjereno mu je 1,13 promila alkohola u krvi, a tada je, po informacijama Slobodne Dalmacije, policiji dao lažno ime kazavši da se zove Željko Matić.

No, provjerom podataka po datumu rođenja utvrđeno je da takva osoba ne postoji te je Grljušić priveden i u policiji je proveo desetak sati. Protiv njega su tada podnesene prekršajne prijave.

– Istina je da sam kao mlađi punoljetnik bio zaustavljen u alkoholiziranom stanju. Prilikom zaustavljanja sam u nepromišljenoj, neslanoj šali izjavio da sam “Željko Matić from Chicago”, zbog koje sam se poslije pokajao i izvukao pouku. Takva nepromišljena izjava me dovela do prekršajnog suda, gdje je sudac prepoznao moje kajanje i ispriku te me kaznio minimalnom novčanom kaznom – komentirao je ovu situaciju novopostavljeni direktor Grljušić.

Drugi susret s policijom bio je puno ozbiljniji jer je rezultirao kaznenom prijavom zbog krađe. Dakle, po našim informacijama, u svibnju prošle godine u policiju je došla gospođa iz mjesta Zavojane te je prijavila da joj je ispred kuće ukraden pikado aparat marke “ciberdine” koji je iznijela vani radi renoviranja.

Nekoliko dana poslije policija privodi Tonija Grljušića i godinu dana starijeg Ivicu B. zbog sumnje u krađu, te od Grljušića oduzima elektronski pikado i podnosi prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu Metković.

– Do ove situacije je došlo zbog nesporazuma budući da moja susjeda, vlasnica pikada, nije bila upućena u činjenicu da se pikado aparat nalazi kod mene. Misleći da ga je netko drugi otuđio, susjeda je prijavila krađu. Međutim, pikado aparat nije nađen kod mene, kako navodite u upitu, nego sam ga svojevoljno vratio. Do suđenja nije došlo jer je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, Stalna služba u Metkoviću, odbacilo kaznenu prijavu nakon uvida u izjavu vlasnice navedenog aparata – pojasnio je Grljušić.

– Nikada nisam kazneno optuživan niti se protiv mene vodi kazneni postupak. A to je bio jedan od uvjeta za moje sadašnje radno mjesto, za koje sam priložio važeće uvjerenje. Apsolutno sam siguran da navedene situacije ne mogu imati nikakav negativan utjecaj na obavljanje mojih zadataka kao direktora, niti mogu narušiti ugled samog poduzeća kojeg sam direktor.

Svoje vrijeme i energiju ne mislim trošiti na, po mojemu mišljenju, nebitne situacije iz prošlosti, nego ću ih usmjeriti k poboljšanju poslovanja i izvlačenju “Gradske čistoće i usluga” iz nezavidne financijske situacije koju sam zatekao prilikom preuzimanja funkcije direktora – pojasnio je Grljušić.

A vrgorački gradonačelnik Ante Pranić (Nezavisna lista mladih) potvrdio je da je Grljušić prigodom dostavljanja dokumentacije za posao priložio potvrdu o nekažnjavanju, odnosno da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, a sve po Zakonu o trgovačkim društvima. S bivšim je direktorom, pojašnjava, sklopljen sporazumni raskid ugovora.

– Drago mi je da se određeni ljudi u HDZ-u zanimaju za ovaj problem. Možda žele da se zaboravi da su u tri godine, koliko tvrtka postoji, napravili više od 450 tisuća kuna duga, koji netko, naravno, mora vratiti. Novi direktor nema menadžerski ugovor i ako bilo kakve tvrdnje rezultiraju kaznenim presudama, moguće je razrješenje. Prava je istina da je dosadašnjom revizijom utvrđen niz nepravilnosti u radu te tvrtke i zato se ne čudim napadima – komentirao je Pranić.

Mala vrijednost – privatna tužba

Općinski sud u Dubrovniku, Stalna služba u Metkoviću, donio je rješenje 10. veljače 2016. godine kojim se obustavlja kazneni postupak protiv Tonija Grljušića i Ivice B. zbog kaznenog djela krađe iz čl. 228. st. 1. Kaznenog zakona. Ta odluka je donesena nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, Stalna služba u Metkoviću, pribavilo podatke od oštećenika iz kojih proizlazi da je vrijednost ukradenih stvari mala te je pismenim putem izjavljen odustanak od kaznenog progona, pošto se kazneni progon za kazneno djelo krađe iz čl. 228. Kaznenog zakona, u slučaju kada je vrijednost ukradene stvari mala, poduzima po privatnoj službi – odgovorio je Dominko Hladilo, općinski državni odvjetnik u Dubrovniku.

HDZ: Vrgorački Most je kriminalna organizacija, tražimo ostavku gradonačelnika Pranića!

Vrgorački HDZ u četvrtak je zatražio od gradonačelnika Ante Pranića da podnese ostavku, prozivajući ga da je Tonija Grljušića imenovao direktorom komunalne tvrtke “Gradska čistoća i usluge” iako je znao da je prijavljen za krađu i davanje lažnog identiteta, dok je vrgorački Most, uz čiju je pomoć Pranić lani došao na čelo grada, nazvao “kriminalnom organizacijom”.

“Vrgorački Most je kriminalna organizacija, tražimo trenutnu ostavku Tonija Grljušića i gradonačelnika Pranića jer je bio upoznat s kaznenim prijavama protiv Grljušića i unatoč tome ga je imenovao za ravnatelja gradskog poduzeća”, navode iz vrgoračkog HDZ-a.

U priopćenju su reagirali na napise u Slobodnoj Dalmaciji, koja je pod naslovom “Vozio pijan, ukrao i postao direktor” objavila kako je Toni Grljušić u prošlosti imao problema s policijom, koja mu je 2009. kao vozaču alkotestom izmjerila 1,13 promila, a on joj se predstavio lažnim imenom pa je priveden i prekršajno prijavljen. Kazneno je, pak, piše taj list, prijavljen lani u svibnju zbog krađe pikado aparata. Vožnju u alkoholiziranom stanju Grljušić je sa Slobodnu Dalmaciju pravdao neslanom šalom zbog koje se pokajao, dok je za prijavu za krađu rekao kako je riječ o nesporazumu.

U HDZ-u ističu kako ni u jednom normalnom gradu osoba koja je davala lažni identitet i prijavljena je za tešku krađu ne može upravljati gradskim poduzećem i njegovim milijunskim proračunom, zbog čega traže ostavku Grljušića, ali i gradonačelnika Pranića za kojega tvrde da je spomenute nezakonitosti svoga suradnika pokušavao sakriti od javnosti

“Ovo je poznati moral Mosta koji kod političkih protivnika vidi trun u oku, ali kod sebe ne vidi gromadu. Također, ovaj slučaj potvrđuje političku platformu pod kojom djeluje Most u Vrgorcu, ali i na razini Hrvatske, a ona se svodi na to da se reagira tek kada mediji otkriju prljavštine u njihovim redovima. A što se tiče prljavštine u redovima Mosta, nje je već toliko da ovu nakupinu slobodno možemo nazvati – kriminalna organizacija”, navode u priopćenju.

Kažu i kako je zahvaljujući Mostu jedino u Vrgorcu normalno da zamjenik gradonačelnika na svojoj adresi ima fiktivno prijavljene birače, a javno progoni te iste fiktivne birače, da zamjenik gradonačelnika, nositeljica liste za Gradsko vijeće i sam gradonačelnik ne plaćaju komunalnu naknadu, “a ovrše pola grada zbog iste”.

Jedino je u Vrgorcu, dodaju, normalno da gradonačelnik “u lice laže Gradskom vijeću” kako nije dao službeni automobil grada na upravljanje prijatelju, te nastavi lagati iako su ga demantirale snimke kamera s naplatnih postaja, da gradonačelnik vlastitog oca imenuje u odbore, da direktor Gradske čistoće postane osoba prijavljena zbog lopovluka i davanja lažnog identiteta.

“A jedino u Mostu je normalno da se koristi represivni aparat policije kako bi se spriječilo kritiziranje od strane političkih protivnika i zastrašili isti. To je ta poznata politička dosljednost Mosta, kako u Vrgorcu, tako i na državnoj razini”, zaključuje u priopćenju predsjednik vrgoračkog HDZ-a Željko Primorac.

Izvor: Sloboda.hr/Slobodna Dalmacija/Hina