Hrvatski nogometaši stigli su u nedjelju u 19,39 sati na Trg bana Jelačića gdje su ih pjesmom, bakljama, vatrometom i ovacijama dočekali deseci tisuća navijača oduševljenih trećom osvojenom medaljom na svjetskim prvenstvima.

Vatreni su u zagrebačku zračnu luku sletjeli u 17,26 sati, nakon čega su autobusom uz pratnju policijskih motociklista krenuli prema središnjem trgu dok su ih na putu pozdravili brojni navijači pjesmom, vatrometom, trubljenjem, bakljama, mahanjem zastava…

Hrvatski reprezentativci stigli su na središnje mjesto dočeka praćeni zvucima pjesme Daleke Obale “Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj”, kada je zavladala prava euforija na trgu, koji je od poslijepodnevnih sati, unatoč hladnom vremenu, ispunjen navijačima iz Zagreba i brojnih drugih hrvatskih gradova i mjesta.

Mnogi od njih “oboružani” su zastavama, dresovima, šalovima i ostalim navijačkim rekvizitima u prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićima.

Prolazeći gradom, Vatreni su na trenutak skrenuli s trase da bi se u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba premjestili u otvoreni panoramski autobus s velikim natpisom “Obitelj”, kojim su se zaputili na središnji zagrebački trg.

Navijački slogani i pjesme

Program je počeo iza 16 sati glazbom koju je puštao DJ, a nastupaju Prljavo kazalište, Jura Stublić i Film, Daleka obala, Dalmatino, Zaprešić Boys, Opća opasnost i Slavonia bend. Himnu Republike Hrvatske izvela je klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Najviše je mladih ljudi, koji plešu, pjevaju domoljubne pjesme poput “Zovi samo zovi”, “Moja zemlja Hrvatska”, “Bježite ljudi”, “Lijepa li si”, “Inati se Slavonijo” ili skandiraju navijačke slogane i pjesme poput “Srce vatreno”, “Neopisivo” ili “Igraj moja Hrvatska”.

Modrić: Uvjeren sam da će Hrvatska u budućnosti biti svjetski prvak

Uvjeren sam da će u budućnosti Hrvatska biti svjetski prvak, kazao je Luka Modrić pred više od 100 tisuća navijača na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i okolnim ulicama, koji su dočekali hrvatsku nogometnu reprezentaciju, brončanu sa Svjetskog prvenstva u Katru.

Nakon točno mjesec dana provedenih u Dohi, sedam odigranih utakmica, 20 odrađenih treninga, te osvojene bronce, hrvatski reprezentativci su se vratili u domovinu, gdje im je priređen još jedan veličanstveni doček, nalik onom iz 2018. godine, kada su Vatreni u Rusiji osvojili srebro.

Na središnju pozornicu Trga redom su prozivani igrači i članove stručnog stožera, a najviše ovacija dobio je kapetan Luka Modrić, da bi potom klapa Hrvatske ratne mornarice Klapa Juraj izvela himnu.

“Pozdrav Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Nakon četiri i pol godine opet smo ovdje. Htjeli smo vam donijeti zlato, ali i ova bronca je velika stvar, a i vaš dolazak ovdje to pokazuje. Uvjeren sam da će u budućnosti Hrvatska biti svjetski prvak”, kazao je Modrić, koji je, kao i 2018. godine, poveo potom pjesmu “Zovi, samo zovi”, a cijeli Trg je skandirao “Luka, ostani, Luka, ostani”.

“Dragi moji, Luka će ostati. Ništa nas ne može zaustaviti, ni zima, ni hladnoća i hvala vam na tome. Još jednom hvala i ovim momcima koji su pokazali poniznost, domoljublje, zajedništvo, hrabrost i vjeru. I zato su nagrađeni, ništa nije slučajno. Ovo je Hrvatska naših snova, ovo je Hrvatska kakva mora biti uvijek”, kazao je izbornik Zlatko Dalić. 

“Zahvalio bih se svima vama nazočnima. Puno vas volimo i uživajmo zajedno”, kazao je Joško Gvardiol, koji ipak nije izabran za najboljeg mladog igrača prvenstva, iako je to zaslužio svojim igrama u Katru. Bruno Petković je pozvao na jedinstvo hrvatskog juga i sjevera. 

 “Mi koji smo iz HNL-a znamo kolika je stalno podjela na sjever i jug, na Hajduk i Dinamo najviše, a ovih mjesec dana smo živjeli kao jedno i mislim da je to najveća nagrada koju mi igrači možemo dobiti”.

Cijela reprezentacija je nakraju zajedno s Prljavim kazalištem otpjevala hitove “Mojoj majci” i “Lupi petama…”, kao i hitove Jure Stublića. 

Mnoštvo navijača iz Zagreba i brojnih drugih hrvatskih gradova i mjesta okupilo se na središnjem zagrebačkom trgu “oboružano” zastavama, dresovima, kapama, šalovima i ostalim navijačkim rekvizitima u prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićima.

Prolazeći gradom, Vatreni su na trenutak skrenuli s trase da bi se u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba premjestili u otvoreni panoramski autobus s velikim natpisom “Obitelj”, kojim su se zaputili na središnji zagrebački trg.

Lovren zapjevao Thompsonovu “Lijepa li si”

“Čim smo vidjeli ljude na ulicama vratilo nas je to na 2018. godinu. Hvala svima što su došli po ovim niskim temperaturama nas bodriti”, kazao je Dejan Lovren, a zatim poveo neslužbenu himnu hrvatske nogometne reprezentacije “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd, Hina/ Dario GRZELJ/ dag, HINA/ Daniel KASAP/ dk,