Ruski veleposlanik pri UN-u u petak je pred Vijećem sigurnosti prekinuo minutu šutnje na koju je pozvao ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u počast “žrtvama agresije”, zatraživši da se ona održi za sve žrtve.

Kuleba je, završivši govor pred Vijećem sigurnosti, pozvao na minutu šutnje u znak počasti “žrtvama agresije” ali kada je ustao, ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija počeo je lupkati po mikrofonu.

Zatraživši riječ, rekao je: “Dižemo se u znak sjećanja na sve živote koje smo izgubili”. Potom je i on ustao kako bi sudjelovao u minuti šutnje.

Nebenzija je u svom govoru optužio i zapad da želi uništiti Rusiju 

Kijev i druge zemlje neiskreno koriste riječ “mir”, rekao je na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, dok svijet obilježava prvu godišnjicu invazije Moskve na Ukrajinu.

“Misli se na predaju Rusije, idealno na nanošenje strateškog poraza Rusiji, nakon čega slijedi raspad zemlje i reorganizacija teritorija”, kazao je.

Nebenzija je potom u govoru ponovio optužbe da se Moskva bori protiv nacističkog režima u Kijevu.

Optužio je zapadne zemlje za miješanje i osudio opskrbu Ukrajine oružjem.

Posebno je spomenuo Njemačku i Francusku rekavši da Ukrajini kupuju vrijeme kako bi se Kijev mogao pripremiti za ofenzivu protiv Rusije.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/JUSTIN LANE