Nerdin Ibrić vehabija napad zvornik

Jedan policajac je ubijen a dvojica su ranjena kada je naoružani muškarac u ponedjeljak navečer upao u policijsku postaju u Zvorniku u istočnoj Bosni. “Po riječima ranjenih policajaca, radi se o terorističkom činu. Napadač koji je upao u postaju i počeo pucati uzvikivao je ‘Allahu ekber’ (Alah je veliki)”, izjavio je Miroslav Prodanović, dežurni kirurg u zvorničkoj bolnici.

Napadač je pripadnik radikalnog islamskog pokreta vehabija

Napadač se dovezao pred policijsku postaju u Zvorniku a kada mu je dežurni policajac rekao kako se tu ne može parkirati počeo je pucati iz strojnice kojom je bio naoružan.

“Sve upućuje da je napadač povezan s vehabijskim pokretom”, kazao je novinarima ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koji je doputovao u Zvornik nakon napada na lokalnu policijsku postaju.

Kao počinitelj napada identificiran je 24-godišnji Nerdin Ibrić za kojega je navedeno da je iz Tuzle, a rođen je u mjestu Sapna kod Zvornika.

“Prve analize što ih je policija prikupila nakon napada u kojemu je ubijen i napadač, govore kako je on javno prakticirao radikalni islam, uključujući tu i njegovo ponašanje na molitvama”, kazao je Lukač.

“Bojim se da ovo može biti početak mnogo gorih zbivanja u cijeloj BiH”, izjavio je ministar Lukač.

Milorad Dodik za propust optužio Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH

Predsjednik RS-a Dodik napad je iskoristio kako bi se ponovo obrušio na tijela vlasti BiH optužujući policijske i obavještajne agencije na državnoj razini da nisu radile svoj posao jer nisu dostavile nikakve informacije o mogućem napadu.

“Nije bio nikakvih podataka o napadu i to samo govori koliko je u RS terorista-spavača”, kazao je Dodik lokalnim medijima.

Dodao je kako je uvjeren da nije riječ o izoliranom činu.

“Jasno je da se radi o napadu s vjerskim i terorističkim motivima”, kazao je Dodik.

Mjere sigurnosti pojačane na području cijele BiH

Vlada RS je odlukama s izvanredne sjednice zatražila da entitetska policija bude u cijelosti uključena u istragu o terorističkom napadu u Zvorniku, iako ju je na temelju zakona preuzelo Tužiteljstvo BiH.

Pojačane mjere sigurnosti poduzelo je i Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela u BiH koje je zaduženo za zaštitu sjedišta državnih institucija i diplomatskih predstavništava u toj zemlji.

“Iz svega onoga što za sada imamo od informacija sasvim je jasno da je riječ o terorističkom činu. Ovim činom ugrožen je život običnog čovjeka, životi naše djece. To je napad na sve nas i stvar u kojoj više nema kompromisa”, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. (Hina)