grmoja saborFoto: fah

Najavljena vladinu porezna reforma u srijedu je na početku saborskog zasjedanja izazvala burnu reakciju oporbenih klubova, koji su nakon stanke reformu nazvali “superhik reforme” i “griženjem ruke koja nas hrani”, nakon čega su iz redova zastupnika Mosta pale teške riječi, a Nikola Grmoja bivšu vladu Zorana Milanovića nazvao je, zbog poticaja za obnovljive izvore energije, “zločinačkom organizacijom”.

“Donositi odluke tolike težine s toliko nepoznanica je kratkovidno, nedogovorno, nepromišljeno i dugoročno štetne”, ustvrdio je na račun vladajućih IDS-ov zastupnik Giovanni Sponza.

Kaže i da podizanje PDV-a za ugostiteljstvo, tj. vraćanjem s 13 na 25 posto “grizemo ruku koja nas hrani”.

Poreznom reformom HDZ-a i Mosta građani s manjim prihodima i socijalno najosjetljiviji dobit će mrvice, a bogatiji će dobiti više, tvrdi Sponza. Dodaje kako je dužnost i odgovornost Sabora štititi ranjive skupine. “Ne vidim socijalnu osjetljivost, najavljuje se poskupljenje kruha i mlijeka”, kazao je Sponza.

S time se slaže i SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić

“Burna reakcija turističkih djelatnika poruka je vladi da je ta najava definitivno ishitrena i neprihvatljiva. Da se udari na sektor koji trenutno raste ubrzano i dva puta više zapošljava za nas to predstavlja neprihvatljivost”, naveo je Hajdaš Dončić. Smatra da će to usporiti ukupni gospodarski oporavak.

SDP traži da se ne dira stopa PDV-a, da se se obustavi ili odgodi ta mjera da jedan dobar sektor bude nezasluženo kažnjen kako bi, kaže Hajdaš Dončić, “vlada zatvorila začarani krug superhik reforme”.

Grmoja: Pod krinkom socijalnih naknada u Milanovićevoj vladi dogodila se pljačka u milijardama kuna

“Mi brinemo o socijalno najugroženijima i vodimo konstruktivne razgovore s kolegama iz HDZ-a želeći vidjeti kakve će učinke imati na socijalno ugrožene, na hrvatski turizam”, uzvratio je Mostov zastupnik Nikola Grmoja.

Upozorio je, međutim, na poskupljenje električne energije, koje je, kaže, usko vezano uz poreznu reformu.

“I porezna reforma i standard hrvatskih građana u idućoj godini i godinama koje dolaze su ugroženi jer ste vi za to digli ruke. Vi i gospodin Hajdaš i ekipa koja sjedi s moje lijeve strane. Na zadnjoj sjednici Milanovićeve vlade gdje se pod krinkom socijalnih naknada, odnosno vaučera, dogodila pljačka koja se mjeri u milijardama kuna. Znači u 2017. za interese pojedinih skupina, a na uštrb hrvatskih građana jer je donesena takva odluka, naša industrija će biti manje konkurentna, a tu pljačka Vrdoljaka i Milanovića osjetit će svaki hrvatski građanin na svojoj koži”, rekao je Grmoja.

Znači, pojasnio je, da je “sljedeće, 2017., potrebno za isplatu poticajne cijene 2,1 milijarda kuna, što znači manjak od milijardu kuna koje treba namiriti, a do 2020. kumulativno nedostaje 6,23 milijarde kuna. Znači da bi se ovaj zločinački poduhvat proveo nije dovoljno imati samo ministra gospodarstva trebalo je okupirati institucije i o tome nitko ne govori. Ovo je jedna od najvećih pljački u povijesti Hrvatske i vi tada niste mislili na socijalno ugrožene”, naglasio je Grmoja.

Most će, ponovio je, ozbiljno uzeti u obzir činjenice kako bi se sve analiziralo i donijela najbolja moguća porezna reforma koja će brinuti o socijalno ugroženima.

Predsjedavajući, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov potom je zamolio zastupnike da biraju riječ kad uzimaju riječ u Saboru, na što se SDP-ov Gordan Maras požalio na povredu Poslovnika.

“Vi ne bi trebali moliti zastupnika da me ne vrijeđa. Ovdje su se koristile riječi ‘pljačka’ što može biti figurativno i stilski i malo lepršavo od Grmoje, OK, ali ‘zločinački poduhvat’ to su vrijeđanja. I trebali bi upozoriti zastupnika da se tako ne izražava, jer bi onda netko mogao posumnjati u sposobnost Mosta jer oni godinu dana upravljaju tim sektorom pa zašto to nisu promijenili. Zašto ako ste toliko sposobni, u godinu dana ‘zločinački pothvat’ niste spriječili gospodine Grmoja, vi i gospodin Panenić”, rekao je SDP-ov Maras.

I HDZ-ov zastupnik Branko Bačić je nakon stanke isticao kako povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu treba gledati u kontekstu cijele reforme, Dodao je kako je uvjeren da će se kroz raspravu dati određene prijedloge koje će ići ka poboljšanju stanja u tom sektoru koji se smatra pogođenim.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Narod.hr