udruga vigilare tableta za dan poslje elleone ministar varga

Španjolski Ustavni sud potvrdio je pravo ljekarnika iz Sevilje na priziv savjesti i presudio kako je kazna protiv njega, izrečena jer je odbio prodavati pilulu za dan poslije – neustavna.

Ustavni sud razmatrao je slučaj i žalbu ljekarnika kažnjenog s 3000 eura jer je odbio prodati tabletu za dan poslije, pozivajući se na priziv savjesti iz vjerskih razloga. Kaznile su ga lokalne vlasti jer je u autonomnoj pokrajini Andaluziji na snazi zakon koji obvezuje ljekarnike na prodaju te tablete.

Međutim, sada je Ustavni sud utvrdio kako su ti zakoni neustavni, te kako ugrožavaju priziv savjesti i vjerske slobode zajamčene člankom 16. španjolskog ustava.

José Antonio Díez, glavni koordinator Udruženja za obranu na priziv savjesti izjavio je kako je ova odluka “povijesna ne samo za Španjolsku, nego i za cijelu Europu”. Pojašnjeno je i kako je ova odluka Ustavnog suda konačno okončala pravnu nesukladnost u zakonima u kojima pravo na priziv savjesti ljekarnika nije dostatno zaštićeno.

Podsjetimo, tablete za dan poslije odnedavno su i u slobodnoj prodaji u hrvatskim ljekarnama. Ministarstvo zdravlja izdalo je protokol u svezi njezine prodaje i priznalo je pravo ljekarnicima na priziv savjesti, što je naišlo na kritiku liberalnih medija, ali i državnih dužnosnika.

Tako je državna pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić taj protokol kritizirala kao “ograničavanje dostupnosti kontraceptivnih sredstava i zadiranje u reproduktivna prava žena”. Naravno, tada se pozivalo i na europske zakone i praksu u drugim zemljama članicama EU-a. Pa, evo sada vidimo da ta praksa u jednoj od tih država članica (i to onoj koja se doživljava kao ‘liberalnoj’) jamči ustavno pravo na priziv savjesti i nadamo se da će u uredu državne pravobraniteljice tu odluku dobro proučiti. Podsjetimo, hrvatski zakoni jamče medicinskim djelatnicima pravo na priziv savjesti.

Odlukom Ustavnog suda u Španjolskoj očito je priznato kako tablete za dan poslije nisu tek kontraceptivna nego i abortivna sredstva (više o tome možete pročitati OVDJE). Treba napomenuti kako je u istoj odluci ljekarniku naloženo da i dalje u svojoj ljekarni mora prodavati prezervative.

Izvor: narod.hr