informer hasanbegović kovač

Nakon što je jučer srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ustvrdio kako Srbija od Hrvatske traži odgovore, ali ih ne dobiva te kako Hrvatska želi relativizaciju NDH i njezinih zločina nakon što je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova u ostavci Miro Kovač prozvao Srbiju da kontinuirano slavi ratne zločince i ne surađuje s Hagom, srbijanski tisak i danas se pozabavio zategnutim odnosima na relaciji Beograd – Zagreb koji su dodatno zaoštreni podizanjem spomenika Miri Barešiću te poziranjem tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, prilikom podizanja Barešićevog spomenika u Pakoštanima, ispred zastave sa šahovnicom koja počinje bijelim poljem, a na kojoj je u riječi Frankfurt istaknuto slovo “U”; a u tabloidima zbog svojeg skorašnjeg nastupa u Puli nije pošteđen ni kantautor Đorđe Balašević.

Srbijanski mediji su tako kontaktirali ministarstvo vanjskih poslova Švedske za komentar podizanja spomenika Miri Barešiću koji je u Švedskoj bio osuđen i služio zatvorsku kaznu zbog ubojstva veleposlanika bivše Jugoslavije Vladimira Rolovića 1971. godine.

“Nemamo komentar na to, osim kazati kako se nadamo da će Hrvatska i Srbija nastaviti razvijati svoje dobre uzajamne odnose”, odgovorili su agenciji Beta u švedskom ministarstvu vanjskih poslova na molbu da iznesu stav povodom otkrivanja spomenika Barešiću kojem je nazočilo nekoliko članova hrvatske vlade, zbog čega su hrvatskoj vladi iz Beograda i Podgorice upućene službene prosvjedne note.

Podizanje spomenika za Tanjug je komentirao i Marko Orlandić, nekadašnji veleposlanik bivše Jugoslavije u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, koji je povodom podizanja spomenika kazao da će se “svaki antifašist upitati kuda ide Hrvatska kada zločince svrstava u svoje narodne heroje”.

“Ogorčen sam i mogu se samo upitati namjerava li Hrvatska na tim osnovama graditi svoje odnose, prije svega sa svojim susjedima. Nažalost, Hrvatska nije usamljena država na bivšim jugoslavenskim prostorima koja, očigledno, nije u stanju trezveno razmišljati o posljedicama takve politike”, ocijenio je Orlandić koji je bio i predsjednik Saveza komunista Crne Gore.

Prema već ustaljenom pravilu beogradski tabloidi Informer i Blic nisu propustili na svojim današnjim naslovnicima ocijeniti kako su pojedini hrvatski ministri “stopostotni ustaše”.

Tako, primjerice, Informer na naslovnici objavljuje fotografiju ministra Kovača uz naslov “100% ustaše” te dodaje kako hrvatski šef diplomacije “opravdava podizanje spomenika ustaškom teroristu Barešiću i najavljuje da će blokirati Srbiju u EU, dok se hrvatski ministar kulture Hasanbegović ponosno slika pored ustaške zastave”.

Nekoliko dana ranije isti je list brutalno i prostački izvrijeđao vojvođanskog kantautora Đorđa Balaševića optuživši ga da je izdajica koji “pjeva Hrvatima dok ustaše slave Oluju, državni ustaški blagdan”, budući da on sutra ima zakazan nastup u pulskoj Areni.

Blic, pak, na naslovnici donosi Hasanbegovićevu fotografiju uz naslov “Hrvatski ministar s ustaškom zastavom”.

Izvor: Sloboda.hr/tportal
Foto: Društvene mreže