Prije nekoliko godina bivši hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je: “Moj je djed bio ustaša!” Kako je u jeku bila izborna kampanja, uoči parlamentarnih izbora, javnost je ovakav Milanovićev istup ocijenila kao pokušaj dodvoravanja dijelu desnog biračkog tijela, piše Dnevno.hr.

Možda je Milanović pokrenuo trend otkrivanja detalja o obiteljskoj prošlosti, jer su nakon bivšeg premijera slične istupe imali i HSS-ov Krešo Beljak pa nakon njega Ruža Tomašić. Beljak je izjavio kako je i on ustaški unuk. Osudio je nacizam, fašizam i ustaše, ali je podsjetio kako “većina ustaša nije imala veze s fašizmom, nego su bili hrvatski domoljubi”. Ikona hrvatske desnice Ruža Tomašić također se ne odriče ustaškog pokreta do 1941. i običnih ustaša koji nisu činili zločine.

Ugledna hrvatska psihologinja i autorica čitanih knjiga Mirjana Krizmanić primijetila je potrebu da se u hrvatskome društvu sve više govori o tome na čijoj su nam strani bili preci tijekom Drugoga svjetskog rata. U razgovoru za Jutarnji list upozorila je na potrebu političara, javnih osoba i običnih građana da se hvale svojim ustaškim precima.

“Odjedanput svi imaju pretke za koje nikad prije nismo čuli. Danas je šik imati ustašu u obitelji. Nekad je to bio užas”, rekla je Krizmanić u razgovoru za Jutarnji list.

“Možda će u budućnosti opet biti užas, nadam se da će biti tako. Najveći problem je kako danas ti ljudi odgajaju svoju djecu. Kada vidimo da u javnosti govore (afirmativno) o svojim precima ustašama, to znači da u svojoj kući još češće govore o tome. Dakle, djeca odrastaju s iskrivljenim vrijednostima, a kad to čuju i od političara, onda to, naravno, dodatno pogoršava cijelu stvar. Problematično je kad političari o precima ustašama govore bez kritičkog odmaka”, zaključila je psihologinja.