veljko kadijević umro

Posljednji ministar obrane SFRJ i umirovljeni general bivše JNA Veljko Kadijević preminuo je u Moskvi u 89. godini, prenosi Radiotelevizija Srbije.

U vrijeme raspada bivše države Kadijević je bio savezni sekretar za narodnu obranu i jedan od najbližih suradnika srbijanskog čelnika Slobodana Miloševića.

Tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku, zapovijedao je takozvanom Jugoslavenskom narodnom armijom. Zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv Kadijevića su u Hrvatskoj podignute tri optužnice, u Bjelovaru, Vukovaru i Osijeku. Nalog za njegovo uhićenje zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva osim Hrvatske izdao je i Interpol.

veljko kadijević umro

Kadijević je, prema vlastitu priznanju, iz Srbije u Moskvu otišao 2000., nakon što su se za njega zainteresirali haški istražitelji. 2008. dobio je rusko državljanstvo ukazom tadašnjeg predsjednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva. Hrvatska je od Rusije tražila izručenje prije nego što je dobio državljanstvo, ali je to odbijeno.