dobrica ćosić memorandum sanu

Umro je Dobrica Ćosić! Srpski mediji ističu da nas je napustio u 93. godini, a da će ostati upamćen po svojim romanima. Na žalost, to je laž. Ćosić će ostati upamćen kao “otac srpske nacije”, čovjek koji je bio potpora ratnom zločincu Slobodanu Miloševiću, bez obzira što se kasnije navodno i razišao s njim. (rekli bismo – srpska posla!)

Ostat će upamćen kao prvi predsjednik Socijalističke Republike Jugoslavije (SRJ). Na toj dužnosti bio je u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata. Umjesto da radi na miru, on je itekako bio aktivan u rušenju Hrvata i svega što je hrvatsko. Bio je redovni član zloglasne Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Jedan je od autora zloglasnog Memoranduma, teorijske podloge na kojoj je Slobodan Milošević poveo i izgubio četiri rata te trajno unesrećio milijune ljudi.

No, Ćosić se nije smirio ni svih ovih godina, iako se u javnosti nastojao predstavljati kao neki “mirotvorac”. Naime, on je također jedan od autora tzv. Memoranduma 2, koji je dobrano sličan onom prvom. Taj dokument ima za cilj da Srbi u miru završe sve one velikosrpske projekte koji nisu ostvareni u ratovima.

Za razliku od srpskih medija, mi tvrdimo da će Dobrica Ćosić ostati upamćen kao jedan od ratnih zločinaca, koji, na žalost, nije procesuiran i koji je sve do svoje smrti vjerovao da će Srbi kad-tad povratiti Karlobag, Ogulin, Karlovac i Viroviticu.

Autor: Mladen Pavković