Posljednji pozdrav posljednjem ratniku Drugog svjetskog rata

ho

U 91. godini života, 16. siječnja 2014. godine, umro je Hiroo Onoda, posljednji ratnik Drugog svjetskog rata.
Ovaj japanski potporučnik ostao je vjeran svojoj zadaći punih 29. godina nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata ne vjerujući da je njegova zemlja kapitulirala. Sve informacije o završetku rata koje su do njega dopirale smatrao je neprijateljskom propagandom.

Onoda je na filipinski otok Luband poslan 26.prosinca 1944. sa zapovjedi da se ne predaje dok je i posljednji vojnik živ. Ubrzo nakon dolaska savezničkih snaga na otok svi vojnici su poginuli ili se predali osim Onode i trojice njegovih suboraca koji su se povukli u brda i gerilskim ratom ugrožavali filipinsku vojsku skoro tri desetljeća. Onodini suborci poginuli su u sukobima a on je odbijao predaju čak i nakon dolaska njegove obitelji na otok u pokušaju da ga uvjere da je rat završen.
Oružje je položio tek 1974. godine nakon što je na otok stigao Onodin bivši ratni zapovjednik i naredio mu da se preda. Filipinske vlasti dale su mu oprost zbog neznanja da je rat završio.

Nakon dolaska u Japan novinarima je rekao da mu je svo vrijeme u džungli samo jedna misao bila na umu: “Sprovesti naredbu“.

Autor: I.T.
Foto: Wikipedija