Umirovljeni generali

Nakon što je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović izjavila za medije kako bi u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima njezin treći potez bio rehabilitacija hrvatskih generala prisilno umirovljenih 2000. i njihovo uključivanje kao vanjskih savjetnika predsjednika RH, oglasili su se i sami generali. Kako prenosi Novi list, tajnik Hrvatskog generalskog zbora general Marinko Krešić oštro je odgovorio na medijske najave Kolinde Grabar Kitarović.

„Kao prvo, samo iz medija doznajemo da ona namjerava cijeli naš Zbor pozvati u savjetodavno tijelo predsjednika Republike. Kolinda Grabar Kitarović nije nam se obratila i razgovarala s nama o tome. Nadalje, ovaj put ne ćemo dati potporu niti jednom konkretnom predsjedničkom kandidatu, nego ćemo načelno podržati sve koji se zalažu za boljitak hrvatske države i hrvatskog naroda. Nažalost, kod Kolinde Grabar Kitarović dosad nismo primijetili tu vrlinu“, prenosi Krešićevu izjavu Novi list.

Internetski portal blizak HDZ-u direktno.hr brzo je pokušao ublažiti štetu po HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju objavom djelomičnog demantija od strane Hrvatskog generalskog zbora. Po riječima aktualnog predsjednika HGZ-a generala Pavla Miljavca, generali prihvaćaju ideju Kolinde Grabar Kitarović o uključivanju generala u savjetodavna tijela. Zbor će „načelno podržati one kandidate koji se zalažu za nacionalne interese, za prosperitet države, koji će štititi prava branitelja i dignitet Domovinskog rata. No, ne ćemo izaći s konkretnim imenom. Ne bi to bilo korektno jer među nama ima članstva koji simpatiziraju različite političke opcije“, izjavio je Miljavac za direktno.hr.

Kujundžić: Generale ne treba koristiti u dnevnopolitičke svrhe

Prilikom polaganja vijenaca i odavanja počasti 1. gardijskoj brigadi „Tigrovi“, medijima je izjavu Kolinde Grabar Kitarović komentirao i predsjednički kandidat Milan Kujundžić. On je rekao kako „generali koje je nasilno i nezakonito umirovio Stjepan Mesić trebaju biti obeštećeni i treba im vratiti dostojanstvo, da li u tom obliku ili u nekom drugom, no ne treba ih koristiti u dnevnopolitičke svrhe“. Podsjećamo, Kujundžićevu kandidaturu za predsjednika hrvatske države već su poduprli generali Marko Lukić i Željko Sačić, admiral Davor Domazet Lošo te čitav niz umirovljenih visokih časnika hrvatskih oružanih snaga.

Autor: L. M.