Jacenjuk ukrajinski premijer putin malezijski avion boing 777

Arsenij Jacenjuk, premijer Ukrajine, izjavio je danas da proruski aktivisti, za koje Kijev vjeruje da su oborili malezijski avion s 289 putnika i članova posade, trebaju odgovarati pred međunarodnim sudom u Haagu. Ruski pak mediji tvrde da je ukrajinska protuzračna obrana mislila da gađa zrakoplov Vladimira Putina, predsjednika Rusije, koji se vraćao iz Brazila.

“Jučer se dogodila strašna tragedija. Rusi su otišli predaleko. To je međunarodni zločin za koji bi oni trebali odgovarati pred međunardonim sudom u Haagu”, reako je Jacenjuk za Interfax Ukraine, dok britanski Daily Mail tvrdi da je dodao “privedite te skotove pravdi”.

Ukrajina je optužila proruske snage za obaranje aviona koji je letio iz Amsterdama u Nizozemskoj za malezijski Kuala Lumpur, dok se na ruskoj strani pojavila teorija o tome da je prava meta zapravo bila Vladimir Putin.

Dokaza za takvu teoriju nema mnogo, ali je televizija NTV objavila izjavu neimenovanog izvora iz ruske federalne Agencije za zračni promet da su nesretna letjelica Malrzia Airlinesa i Putinov avion zaista prošli istu točku na istoj visini tijekom ljeta.

“To je bilo blizu Varšave na visini od 10.100 metara. Avion “Broj 1″ bio je u toj točki u 16:21 po moskovskom vremenu, dok je malezijski avion bio tamo u 15:44 po moskovskom vremenu”, kazao je taj izvor i dodao da su konture ova dva aviona slične.

Autor: Sloboda.hr