ukrajina EU europska unija desni sektor

Članovi ukrajinskih nacionalističkih organizacija napali su ukrajinskog parlamentarnog zastupnika Vitalija Žuravskog i ubacili ga u kontejner za smeće.

To se dogodilo ispred zgrade Vrhovne rade u Kijevu, na prosvjedu na kojem je prisustvovalo oko 5000 nacionalista.

Bivši zamjenik gradonačelnika Kijeva i savjetnik bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča prije incidenta govorio je o poštovanju “europskih vrijednosti”, a poznat je i kao štićenik “europske” Ukrajine.

Europski parlament većinom glasova danas je ratificirao Sporazum o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji, dok su povezani video-linkom u isto vrijeme i zastupnici ukrajinskog parlamenta – Vrhovne rade, ratificirali isti dokument.

Aktivisti nacionalističkih stranaka Desni sektor, Volija i Auto Majdan zapalili su automobilske gume ispred zgrade ukrajinskog parlamenta prijeteći da će ih sve zapaliti u zgradi ukoliko Vrhovna rada bude oklijevala s donošenjem zakona o lustraciji.

“Ratifikacija Sporazuma o pridruživanju nikada neće zasjeniti neophodnost donošenja zakona o lustraciji. Donijeli smo gume ovdje kako bi demonstrirali parlamentarcima da, ako oni ne glasaju za zakon o lustraciji, pokazat ćemo im što je prava lustracija”, naveo je jedan od aktivista.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!