ukrajina mariupolj

Pogoršalo se stanje u području Mariupolja, posljednjeg velikog grada na proruskom separatističkom istoku Ukrajine koji je pod kontrolom vlade, gdje se treći dan zaredom nastavljaju sukobi teškim topništvom, navela je u srijedu ukrajinska vojska.

“Topničkom vatrom odgovaramo na paljbu teškog topništva pobunjenika”, rekao je Jaroslav Čepurnij, glasnogovornik ukrajinske vojske u Starognativki, novom žarištu na pola puta između pobunjeničkog uporišta Doneck i Mariupolja.

On drži da bi pobunjeničko zauzimanje tog područja moglo otvoriti put prema Mariupolju, velikom industrijskom i lučkom gradu s oko 500.000 stanovnika na Azovskom moru.

Stanje se bitno pogoršalo posljednjih dana u području Mariupolja gdje ukrajinski položaji trpe paljbe bacača raketa Grad i drugog teškog naoružanja koje je zabranjeno prema mirovnom sporazumu iz Minska potpisanom u veljači, naglasio je glasnogovornik Čepurnij.

Jedan civil je ubijen u srijedu navečer u bombardiranju Donecka blizu ruševina zračne luke, navele su separatističke vlasti.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin je u srijedu optužio Rusiju i pobunjenike za izazivanje sukoba kako bi potkopali provedbu dogovora iz Minska.

Klimkin je u ponedjeljak vodio hitne konzultacije s kolegama Rusije, Njemačke i Francuske, četiri zemlje koje su dogovorile sporazum iz Minska zahvaljujući kojem je uvedeno novo primirje, koje se gotovo svkodnevno krši.

Više od 6800 ljudi je poginulo na separatističkom istoku Ukrajine od početka sukoba u travnju 2014. (Hina)