ukrajina0601.jpg.655x300_q85_crop_upscale

Ukrajinska vlada sprema se za rat s proruskim separatistima na istoku zemlje prkoseći na taj način mirovnim pregovorima koji se održavaju u Berlinu.

Na ceremoniji održanoj jučer u Žitomiru na sjeveru te bivše sovjetske republike ukrajinski predsjednik Petro Porošenko svojoj je vojsci predao borbene zrakoplove, haubice i oklopna vozila. Uvjeren sam da će 2015. biti godina naše pobjede. Da bismo to postigli potrebna nam je snažna, domoljubna i dobro opremljena vojska, kazao je.

Diplomati iz Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske jučer su se sastali u Berlinu kako bi ondje razgovarali o primjeni dogovora iz Minska. Porošenko još uvijek planira sudjelovati u pregovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 15. siječnja u Kazahstanu kojima će prisustvovati francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ukrajinski i ruski dužnosnici su prije pregovora u Berlinu izrazili sumnju u njihov daljnji napredak, a ukrajinski diplomat Aleksej Makejev rekao je da dvije stranu na različit način interpretiraju dogovor iz Minska, prenosi HRT.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin podsjeća da je puno točaka u kojima se dvije strane ne slažu, no tvrdi i da je Moskva spremna na konstruktivan dijalog te je u glavni grad Njemačke na pregovore poslao diplomata Viktora Sorokina.