ukrajina primirje

Prvi put od stupanja na snagu prekida vatre u istočnoj Ukrajini 15. veljače, u posljednja 24 sata nije poginuo nijedan ukrajinski vojnik, rekao je u srijedu vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

“U proteklih 24 sata nije bilo poginulih, ali je jedan vojnik ranjen”, dodao je.

Od stupanja na snagu prekida vatre, predviđenog sporazumom Minsk 2, potpisanim 12. veljače, intenzitet sukoba na istoku Ukrajine je oslabio, ali su ukrajinske vlasti svakog dana objavljivale informacije o novim poginulima.

I dalje oružje ulazi u Ukrajinu

Lisenko je ipak istaknuo da se primirje, koje predviđa povlačenje teškog oružja i uspostavu tampon zone oko crte bojišnice, ne poštuje u potpunosti.

“U protekla dva dana zabilježen je prijelaz iz Rusije u Ukrajinu preko Izvarine sustava višecijevnih raketnih bacača tipa Grad, oklopnih vozila i velikog broja vozila s vojnicima i streljivom”, dodao je.

Ukrajinska vojska zabilježila je i ulaz “velikog broja tenkova, sustava Grad i druge opreme”, koji se kreću prema Novoazovsku, obalnom gradu pod nadzorom pobunjenika. On je udaljen 30-ak kilometara od strateške luke Mariupolja, zadnjeg većeg grada pod kontrolom ukrajinske vojske, za koji mnogi strahuju da bi mogao biti idući cilj proruskih separatista.