Pro-Russia-protesters-dem-024

Proruski aktivisti zauzeli su u nedjelju vladine zgrade na rusofonom istoku Ukrajine i urede pokrajinske vlade Harkova i Donjecka, dva najveća grada te regije koja graniči s Rusijom.

U Donjecku, gradu s milijun stanovnika, prosvjednici su zahtijevali organiziranje referenduma o pripojenju Rusiji, javlja AFP. Zauzimanje zgrade lokalne uprave izvedeno je bez nasilja. Snage reda su se kratko tijekom poslijepodneva suprostavljale u Donjecku i zatim povukle.

U Harkovu, gradu s 1,4 milijuna stanovnika, prosvjednici su predvečer zauzeli zgradu lokalne uprave. U ta dva slučaja prosvjednici su skinuli ukrajinske zastave i zamijenili ih ruskima. Postavili su i transparent s natpisom “Republika Donjeck” na fasadu vijećnice tog grada.

Regije istoka Ukrajine, koja graniči s Rusijom, bilježe svake nedjelje nakon pada proruskog režima Kijeva 22. veljače prosvjede u korist federalizacije Ukrajine, što je službeno rješenje za koje se zalaže Moskva, ili za pripojenje velikom susjedu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se svim sredstvima zalaže za zaštitu rusofonog stanovništva republike bivšeg SSSR-a i poslao je 40.000 ruskih vojnika na granice Ukrajine, čime je izazvao strahovanja od invazije.

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov je zbog te situacije odgodio posjet Litvi i sazvao hitno vijeće sigurnosti, navelo je predsjedništvo.

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je putem društvene mreže Facebook optužio Putina i svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da su naredili i platili separatističke nerede.

U Donjecku su prosvjednici nosili transparente kojima traže referendum i pozivaju NATO da ode iz zemlje.

Kada su zauzeli zgradu uprave, postavili su barikade od guma oko nje zahtijevali da lokalni zastupnici održe izvanredno zasijedanje o organiziranju referenduma, ili će sami imenovati vijeće naroda koje će to učiniti. Vlasti Donjecka su navele da je otvorena istraga o zauzimanju zgrade.

U Lugansku, drugom velikom gradu na istoku zemlje, prosvjednici su zauzeli zgradu ukrajinskih službi sigurnosti i zahtijevali oslobođenje proruskih aktivista uhićenih ranije tijekom tjedna i optuženih da su pripremali oružani napad na zgradu lokalne uprave. Policija ih je bezupješno pokušavala otjerati suzavcem. Prosvjednici u razbili ulazna vrata i ušli u zgradu. Nakon što su proeuropski prosvjednici svrgnuli proruske ukrajinske vlasti, vladaju jake napetosti na istoku, gdje je nekoliko osoba smrtno stradalo u prosvjedima i na ruskofonom jugu Ukrajine.

Proruski aktivisti u više regija sada zahtijevaju da se slični referendumi održe istovremeno s prijevremenim predsjedničkim izborima u Ukrajini 25. svibnja.

Autor: Sloboda.hr/HRT