Armed men patrol outside Simferopol airport

Predsjednik ukrajinskog parlamenta i vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandr Turčinov najavio je kako će Ukrajina povući svoje vojnike s Krima.

Turčinov je u parlamentu rekao da je odluka donesena zbog “prijetnje životima i zdravlju vojnika” i njihovih obitelji.

Ruski vojnici napali su jutros pomorsku bazu u Feodosiji, na zapadu Krima, koristeći se oklopnim transporterima i šok-bombama. Baza u krimskoj luci Feodosija bila je jedan od samo nekoliko vojnih objekata na kojima je nakon ruske aneksije još lepršala ukrajinska zastava.

Dijelovi Krima bez struje

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da će biti potrebni međunarodni pregovori za osiguravanje opskrbe električnom energijom i vodom na Krimu. Trebamo izabrati najbolji način za opskrbu poluotoka, istaknuo je.

Krim dobiva iz Ukrajine oko 80 posto električne energije, 85 posto vode i veliki dio plina.

Dijelovi Krima ostali su bez električne energije, a regionalni distributer to je pripisao tehničkim problemima u opskrbi električnom energijom koja na Krim stiže iz središnjeg dijela Ukrajine otkuda se ovaj poluotok na Crnome moru opskrbljuje i strujom i vodom.

Prema riječima lokalnih stanovnika, struje nije imalo nekoliko gradova na Krimu uključujući i neke rubne dijelove regionalnog glavnog grada Simferopolja.

Krimski regionalni distributer Krimenergo objavio je u priopćenju na svojoj web stranici kako je uveo ograničenja u opskrbi električnom energijom nakon što je došlo do tehničkih problema u distribuciji ukrajinske nacionalne elektroenergetske kompanije Ukrenegro zbog kojih su potrebni popravci.

Autor: F.Č./HRT
Foto: Guardian