francuska teroristički napad svećenik

Jedan od dvojice ubojica, koji su terorizirali petoro vjernika i ubili svećenika crkve Sain-Etienne-du-Rouvray, bio je poznat i policiji i antiterorističkim obavještajnim agencijama. Njegovo ima je Adel Kermich. Imao je samo 19 godina, a već je dva puta neuspješno pokušao ući u Siriju. Zbog toga je bio osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu. Imao je ograničeno kretanje uz elektronički nadzor. Potvrdio je to sinoć francuski državni tužitelj Francois Molins.

Uhićen je u Turskoj, sudilo mu se u Francuskoj zbog povezanosti s terorizmom. Pušten je na slobodu do izricanja presude. Nosio je elektronski čip koji prati njegovo kretanje.

Identifikacija drugog počinitelja je u tijeku. Vezano za ovaj slučaj uhićen je i maloljetnik, rođen 1999. u Alžiru. On je brat osobe za kojom je izdana međunarodna tjeralica jer je ušao na sirijski teriotrij pod lažnim imenom Abdela Kermicha.

Inače, Adel Kermich bio je poznat po svojim islamističkim stavovima i među svojim kolegama u srednjoj školi i među drugim stanovnicima mjesta Sain-Etienne-du-Rouvray, mjesta koje broji  20-tak tisuća stanovnika i koje nosi ime po crkvi u kojoj je na oltaru ubijen 86-godišnji svećenik Jacques Hamel. I župnika Hamela, koji je vjenčavao, krstio i pokapao brojne  građane, poznavali su gotovo svi u gradu. Nadbiskup Normandije Dominik Le Brun rekao je da Crkva nema drugog oružja osim molitve te pozvao vjernike da si ne dopuste mržnju i bijes.

“Prvo su ga prisilili da kleči. On se pokušao obraniti. Ali onda je počela tragedija”, ispričala je francuskim novinarima časna sestra Danielle, koja je u posljednji tren uspjela pobjeći iz crkve u koju su jučer upala dvojica terorista ISIS-a i prerezala grkljan svećeniku.

Teroristi su klali, uzvikivali “Allahu Akbar”, a sve su i snimali.

Francuski predsjendik Francois Hollande koji je sinoć održao krizni sastnak vlade poslao je pismo sućuti papi Franji, a građane pozvao na zajedništvo. Rekao je da je francuska demokracija u opasnosti te dodao kako će vlada i dalje primjenjivati najstrože mjere u okviru izvanrednog stanja. Dodao je i kako ograničavanje slobode i ustavnih prava ne pomaže u borbi protiv terorizma, već slabi jedinstvo nacije.

Premijer Manuel Valls rekao je da je cilj islamista izazvati religijski rat te da je potrebno mobilizirati sve snage društva. Lider opozicije Nikolas Sarkozy pozvao je vlast da poduzme sva raspoloživa sredstva jer je u tijeku rat i Francuska nema drugog izbora nego ga voditi i pobijediti. Predsjednik Hollande sazvao je za danas sastanak s predstavnicima svih vjerskih zajednica u Francuskoj.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/Index.hr
Foto: Facebook/fah