James Foley američki novinar

„Osvetit ćemo se nevjernicima na Zapadu. Nećemo se smiriti dok islam ne pobijedi i dok se džihadska zastava ne zavijori u svim zemljama“, zadnje je što je na svojoj stranici na Twitteru, prije nego što ju je početkom 2013. zatvorio i otišao na sirijsko ratište, napisao Abdul Majeed Abdul Bari, britanski državljanin egipatskog podrijetla.

Član brigade The Beatles

Prema podacima britanskih obavještajnih službi MI5 i MI6, 23-godišnji Abdul Majeed Abdul Bari je zamaskirani ubojica koji je prošli utorak američkom novinaru Jamesu Foleyu, dok je klečao negdje na sjeveru sirijske pustinje, prerezao grlo i odrubio glavu.

Abdul Majeed Abdul Bari je član brigade britanskih militanata u ISIL-u koja je naziv The Beatles dobila upravo po njemu. Naime, prije nego što se pridružio snagama ISIL-a Abdul Majeed Abdul Bari bio je poznati londonski reper s umjetničkim imenom L Jinny. Rođen je u Londonu gdje je završio osnovnu i srednju te muzičku školu. Bio je izuzetno talentiran glazbenik i nitko osim njega ne zna zašto je krenuo putem radikalizma.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Njegovi prijatelji su u velikoj nevjerici i pitaju se kako je moguće da je čovjek koji je bio potpuno integriran u britansko društvo i čiji je moto života bio zapadni stil življenja, postao terorist i ubojica. Njegovi prijatelji tvrde da je volio noćni život, izlaske, djevojke i dobru zabavu uz škotski viski. Islam ga nije zanimao, živio je kao i svaki mladić na zapadu. Njegov okrutni i bezosjećajni čin zaprepastio je sve.

Mnogi nagađaju da je to zapravo osveta za zatvaranje njegova oca koji se nalazi u zatvoru u SAD-u nakon što ga je Velika Britanija izručila.

Otac bombaš Al-Qa’ide

Njegov otac Adel Abdul Bari bio je poznat kao visoki dužnosnik u Al-Qa’idi odgovoran za bombaške napade na američka veleposlanstva 1998. godine u Nairobiju i Dar-es-Salaamu. Iako je Adel bio intelektualac koji je završio pravo, bio je poznati islamski radikalist koji je u šest godina bio 10 puta uhićen i zatvaran u Egiptu. U Egiptu je imao odvjetničku tvrtku koja je branila islamiste i političke zatvorenike. Nakon toga je 1990. godine otišao u Veliku Britaniju gdje je dobio politički azil i osnovao svoje novine “Dalil” (Vodič).

Međutim, 1999. je uhićen na zahtjev SAD-a zbog umiješanosti u bombaške napade na američka veleposlanstva u Nairobiju i Dar-es-Salaamu.

U britanskim zatvorima proveo je 12 godina, nakon čega je 2012. godine izručen SAD-u. Nakon što se proširila vijest da je Abdul Majeed Abdul Bari otišao na ratište u Siriju te da ratuje na strani ISIL-a, nakon duljeg vremena opet je aktivirao profil na Twitteru te 9. ožujka prošle godine napisao kako je istina da je u Siriji, ali ne u redovima boraca, već kao zarobljenik. Njegovim riječima nitko nije povjerovao jer kao zatvorenik ne bi mogao doći do Twittera, prenosi Večernji list.