Dvojica tamnoputih vojnika američkih zračnih snaga su pretučena u subotu navečer u zadarskom noćnom klubu “Opera”. Vojnici koji su u Zadar došli na odmor iz Virginie i Georgie napadnuti su nakon “twerkanja” (ime za ples “mrdanja” guzicama) u klubu gdje su otvoreno pokazali da su homoseksualci, javlja Zadarski.hr.

“Prošle noći smo doslovno doživjeli jedan od najgorih trenutaka ikad u životu. U klubu nas je napala grupa od osam do deset hrvatskih muškaraca. Nikad se u životu nisam osjećao tako bespomoćno. Izgledalo je kao da nas ne namjeravaju pustiti žive” rekao je šokirani 24-godišnji vojnik koji je svoje prvo takvo iskustvo podijelio na društvenim mrežama gdje je dobio podršku prijatelja iz svoje postrojbe, te poznanika i prijatelja koje ima diljem svijeta.

Iz zadarske policije su nam potvrdili da se u noći sa subote na nedjelju u noćnom klubu “Opera” u zadarskim Jazinama, dogodio incident u kojem su pretučena dvojica američkih državljana od 25 i 24 godine. Policija je prijavu dobila oko 3.20 sati, a napad se dogodio oko 3.10.

U napadu na dvojicu američkih vojnika sudjelovalo je više nepoznatih osoba koje su im nanijele lakše tjelesne ozlijede udarajući ih šakama i nogama u glavu.

Prva policijska postaja intezivno radi na utvrđivanju identiteta napadača i razlozima zašto su uopće napadnuti. Za sada se traže napadači zbog narušavanja javnog reda i mira, što je u domeni prekršaja, no istraga će pokazati je li u fizičkom napadu na tamnopute gej vojnike bilo elemenata zločina iz mržnje, odnosno kaznenog djela.

Noćni klub “Opera” u vlasništvu je zagrebačke tvrtke “Nas 4”, odnosno bivšeg gradonačelnika Hvara Pjerina Bebića i njegovog poslovnog partnera Slobodana Matende iz Splita.

“Putovanje koje je počelo tako lijepo završilo se na tako užasan način, ali zahvalan sam što smo moj prijatelj i ja živi! Imamo nekoliko udaraca i masnica, ali bit ćemo dobro!” rekao je 24-godišnjak iz Doeruna u Georgiji. Njegov prijatelj 25-godišnjak iz Richmonda u Virginiji podijelio je na društvenim mrežama istu priču iz zadarske bolnice gdje su obojica bili smješteni uz pratnju policije.

Na objavljenom videu vidi se njihovo putovanje kolima hitne pomoći i dolazak u čekaonicu Hitnog prijema, a u pozadini policajac koji razgovara s medicinskim osobljem.

Na objavljenim videima pokazuju ozlijede koje su zadobili po glavi. Jednom je raskrvavljen obraz, drugome usna i natučeno lijevo oko. “Isuse, Isuse…” ponavljali su obojica čekajući intervenciju liječnika, napadnuti vojnici deklariraju se kao gay i u svojoj postrojbi što su također objavili na svojim društvenim kanalima.

“Doslovno smo spašavali život. Jedna domaća djevojka nam je pomogla da odemo u bolnicu i ona je sada naš anđeo”, rekao je drugi američki vojnik koji je u zadarskom klubu doživio nezapamćeno nasilje. Vojnici su se prethodno zabavljali na Poluotoku gdje su večerali, a poslije su zabilježili i “twerkanje” blizu zadarskih bedema u blizini zgrade Peglice gdje se vidi i policijski automobil. Svoj provod su snimili te sve objavili na društvenim mrežama.

“Žao nam je što ste to morali proći, uz vas smo svi. Ne razumijemo što se to događa tamo ljudima i zašto mrze. Hvala Bogu sad ste na sigurnom” poručili su im prijatelji preko društvenim mrežama nakon što su u nedjelju navečer objavili da su iz Zadra odletjeli u Frankfurt.