trump, kolinda, intermarium, inicijativa tri mora, lng, krk

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u četvrtak američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da Hrvatska cijeni američki stav kako je pitanje granice između Hrvatske i Slovenije bilaterano pitanje, doznaje se iz hrvatskih izvora.

Dvoje čelnika sastalo se u glavnom gradu Poljske na marginama sumita Inicijative triju mora na kojem je Trump bio gost.

Na sastanku, koji u predsjedničinom uredu ocjenjuju “iznimno uspješnim”, Grabar-Kitarović i Trump razgovarali su o bilateralnim pitanjima, stanju u jugoistočnoj Europi, energetici i energetskoj sigurnosti, transatlantskim odnosima, borbi protiv terorizma i nekontrolirane migracije te budućnosti Europske unije nakon Brexita.

U razgovoru je istaknuo da Hrvatska cijeni američki stav kako je pitanje granice između Hrvatske i Slovenije bilaterano pitanje, rekli su suradnici hrvatske predsjednice.

Hrvatska, za razliku od Slovenije, ne prihvaća nedavnu odluku arbitražnog suda o razgraničenju između dviju država i umjesto toga predlaže da se Zagreb i Ljubljana bilateralno dogovore o rješenju spora koji njihove odnose opterećuje još od osamostaljenja 90-tih godina prošlog stoljeća.

Trump je u obraćanju čelnicima 12 zemalja srednje i istočne Eulrope pozdravio Inicijativu triju mora, spomenuvši izrijekom plutajući terminal LNG na Krku.

“Čestitam vašim državama što su već počele sa ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku”, rekao je Trump čelnicima dvanaest zemalja srednje i istočne Europe.

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Grabar-Kitarović je rekla da u Europi još postoji potreba za uklananjem “umjetne podjele na ‘staru’ i ‘novu’, ‘istočnu’ i ‘zapadnu’ Europu” i nakon što je fizički uklonjena “željezna zavjesa”, ali se njezini ostaci još osjećaju u fragmentiranoj srednjoj Europi.

“Mi smo centralna Europa i želimo biti centralni za Europsku uniju i transatlatantsku zajednicu, baš kao i svaka druga euro-atlantska zemlja. Ne želimo biti dio periferije”, rekla je hrvatska predsjednica.

Istaknula je da je Inicijativa triju mora “neformalna i fleksibilna predsjednička platforma za razmjenu mišljenja i povezivanje gospodarstva i ljudi kroz konkretne projekte i inicijative”.

Dodala je da nije riječ o nečemu “protiv”, nego o nečemu “za”. “Naš je cilj raditi na povezivanju naših zemalja za koheziju europske i euro-atlantske zajednice, jer smo zajedno jači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Izvor: Sloboda.hr/Hina