ebola europa srbija makedodnija

U Srbiji je pod preventivnim zdrastvenim nadzorom zbog potencijalne zaraze virisom ebole 708 osoba, od kojih su 92 doputovale s područja ugroženih tim zaraznim oboljenjem, priopćilo je srbijansko ministarstvo zdravstva.

U Makedoniji je umro muškarac za kojeg se sumnja da je bio zaražen ebolom. Britanski državljanin primljen je u bolnicu u nesvjesnom stanju i sa svim simptomima ebole. Vlasti su zatražile od Svjetske zdravstvene organizacije upute o daljnjem postupanju, objavila je agencija Reuters.

Makedonski mediji javljaju kako je osoblje hotela u kojem je boravio muškarac u karanteni, a njegov prijatelj na tretmanu protiv ebole. Također svi gosti hotela su na pregledu.

U praškoj bolnici liječi se 56-godišnji Čeh koji ima simptome ebole. On je nedavno doputovao iz Liberije, a sada se nalazi u bolnici u izolaciji. Obavljene su pretrage i uzorci su poslani na analizu u laboratorij u Berlin. Tijekom dana moglo bi se doznati kakvi su nalazi.

U međuvremenu, počelo je testiranje cjepiva protiv ebole na ljudima. Provodi se na zdravim dobrovoljcima, njih 40 u Maliju, te na desecima u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Cjepivo se već pokazalo učinkovitim na primatima, no sad se testira na ljudima.

Od posljednjeg izbijanja ebole na zaraženim osobama testirano je već nekoliko eksperimentalnih lijekova, u zasebnim slučajevima.

Čelnik UN-ova Odbora za borbu protiv ebole Anthony Banbury kaže da svijet nije pripremljen za širenje tog virusa. Prema posljednjim podacima, 3879 osoba umrlo je od ebole u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, trima državama koje su najviše pogođene širenjem bolesti.