culej, jovanović, stazićFoto: fah

Iako se očekivalo da će rasprava o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja biti mirna, u Saboru je došlo do žestokih sukoba između Željka Jovanovića i Nenada Stazića na jednoj strani, te HDZ-ovog Steve Culeja na drugoj strani.

Pravu buru u mirnoj raspravi izazvao je spomen zdravstvenog odgoja.

“Da li zdravstveni odgoj treba utvrditi koji su problemi u nasilničkom ponašanju određenih đaka koji ometaju tu nastavu ili bi to trebao kao u moje vrijeme neki pedagog. Ja ne znam što bi tu trebao reći zdravstveni odgoj i tko je involviran u zdravstveni odgoj da utječe na takovu djecu”, poručio je HDZ-ov Stevo Culej.

Odmah mu je odgovorio SDP-ov Željko Jovanović. “Zdravstveni odgoj, odnosno odgoj i obrazovanje za zdrav život predstavlja nešto što će osigurati da naša djeca žive zdravije i da nauče u školama nešto što ne nauče u obitelji. Evo na primjer, vi sigurno niste dobar primjer jer citirat ću, sin Steve Culeja veliča ustaške zločine i vrijeđa saborske zastupnike. Sinčića nazvao žvaljom komunističkom i hvali se očevom plaćom. E pa kolega Culej, djeca će u školi naučiti da se ovako ne smije ponašati, dakle, vi ste loš primjer i svom djetetu, ali i svima koji prate vaš rad u ovom saboru”, poručio je Culeju Jovanović.

Jovanovićeva izjava izazvala je niz replika, no predsjedavajući Milijan Brkić presudio je da Jovanović nije prekršio poslovnik jer je koristio svoj izričaj. “Citirao sam Jutarnji list i nikog nisam povrijedio i uvrijedio, a zapravo sam jako dobro opisao ponašanje zastupnika Steve Culeja koji sramoti ovaj časni Sabor”, pojasnio je Jovanović.

Culej je počeo dovikivati iz klupe, no smiriti ga je pokušao Brkić. “Ja vas lijepo molim da ne komunicirate tako u Hrvatskom saboru”, poručio je Brkić.

Za repliku se javio i sam Culej, koji je prozvao Jovanovića da je za svog savjetnika u školstvu dok je bio ministar uzeo “od svog političkog kolege ljubavnicu-djevojku i stavio je na savjetničko mjesto s plaćom od 12 tisuća kuna bez prethodnih uvida u njezine sposobnosti”.

“I taj isti ministar koji nalazi za shodno čitati neke portale poput Indexa i u Saboru ih citirati protiv svojih kolega isto tako taj kolega za njega nađe nešto. U ime Partije iz škole je izbacivao vjernike, odbio liječiti branitelje, a potom trgovao lijekovima i šlag na kraju – proganjao svojeg kolegu koji je s Crkvom za Božić otišao u Pariz. I to je nama bio ministar i sada sa te svoje bivše funkcije nama govori o vršnjačkom nasilju, koji zanemaruje 7.000 postpisa kolega i djelatnika kako bi zaštitio nerad te iste savjetnice sa plaćom od 12 tisuća kuna koja je supruga ljubavnica ili šta već od njegovog kolege. Ili onu koja je zadužena za zdravstveni odgoj sa rezanjem šnitica kruha ‘što tanje da vas bude manje”, poručio mu je Culej.

“Inzistiram da opomenete s Culeja koji je oklevetao na najružniji način mene osobno, citirajući portal kojeg ja zovem ‘drekno.hr’. Uvrijedio je kolegu zastupnika Sašu Đujića i vrijednu ženu koja je radila svoj posao ne zato što je bila nečija ljubavnica, žena, zaručnica nego je imala sve potrebne kompetencije i znanja”, kazao je Jovanović, no Brkić je poručio da nema elemenata za opomenu.

Bura se nastavila i nakon što je riječ uzeo SDP-ov Nenad Stazić, koji je rekao da je proglašenje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja hipokrizija, jer je tako proglašen i Dan Nikole Tesle kojem nije godinama obnovljen srušeni spomenik u Gospiću.

Razračunao se i sa Culejem. “To ponašanje znači, ponašajte se ovako – napadajte ljude, vrijeđajte i postat ćete saborski zastupnik”, poručio je Stazić.

Odgovorio mu je Culej. “Vi ste ostavili Hrvatsku na milost i nemilost velikosrpskoj agresiji. Time ste izdali i Nikolu Teslu. Jer ja sam, kakav god da jesam, sa svojim prijateljima bio u tom Gospiću i čuvao kuću Nikole Tesle i moguću rodbinu od Nikole Tesle od njihovih sunarodnjaka i sličnih i uspio sam je obraniti s Tomislavom Merčepom, mojim prijateljem”, poručio je Culej.

Zato što ste branili s Merčepom spomenik nije ni obnovljen odgovorio je Stazić.

“Kažete ostavili smo na milost i nemilost Hrvatsku agresiji. Nismo, SDP nije, nije ni Željko Jovanović kojeg ste danas vrijeđali. bio je branitelj,a kad se vratio nisu ga htjeli vratiti na posao zato što je srpske nacionalnosti”, poručio je Stazić.

“I ja sam Hrvat, Zagorec i bravar, a jedan takav je bio vaš idol. A ja sada ovdje moram nositi ružičastu, narančastu ili crnu majicu zbog zaštite od vašeg nasilja”, odgovorio mu je Culej.

Staziću je replicirao i Ivica Mišić iz Promijenimo Hrvatsku. “Vi ste najveći miner ovo Sabora. Vama je najbitnije to miniranje. Kada govorite da Srbi u Hrvatskoj nisu priznati i da vršimo genocid, podsjećam vas da nitko u Vukovaru nije osuđen. Vi govorite o Merčepu kao ratnom zločincu, vi? O kojoj prošlosti pričate, o Titu? Kako vas nije sram govoriti bedastoće”, rekao je Mišić.

“Kad mi kažete da govorim bedastoće onda sam počašćen”, rekao je Stazić, dodavši da je Merčep pravomoćno osuđen za ratni zločin.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/tportal