jovanović, sdp, tito, trg maršala titaFoto: fah

Saborski zastupnici SDP-a Željko Jovanović i Damir Tomić u četvrtak su, reagirajući na najavu promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu, priredili prosvjednu akciju u kojoj će obići ulice i trgove koji nose ime Josipa Broza Tita na širem riječkom području te poslati razglednice onima koje drže odgovornima kako bi ih, kažu, upozorili na štetnost takve promjene.

Željko Jovanović je u izjavi za novinare na Titovom trgu u Rijeci ustvrdio da će se, “dok nam živo srce bije”, protiviti povratku puzajućeg fašizma i negiranja tekovina antifašizma u Hrvatskoj”.

Jovanović je najavio da će obići Lovran, Opatiju i Matulje gdje su trgovi i ulice s imenom Josipa Broza Tita i s tih lokacija poslati 37 razglednica Milanu Bandiću, Bruni Esih, Zlatku Hasanbegoviću, Andreju Plenkoviću, Gordanu Jandrokoviću i Kolindi Grabar Kitarović, u ime 37 saborskih zastupnika SDP-a te u znak 37 godina od smrti Josipa Broza.

Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koji je najavio promjenu imena trga, poručio je da je ustavnom odlukom iz 2006. utvrđeno da se ni jedna ulica ili trg ne smiju preimenovati bez izjašnjavanja građana koji tamo žive. Jovanović je pozvao sve građane koji žive u mjestima s ulicom ili trgom Josipa Broza Tita da pošalju razglednice onima kojima ih danas šalju on i Tomić te da na razglednicama napišu “Smrt fašizmu, sloboda narodu”.

Damir Tomić je ustvrdio da se “puzajuća fašizacija ne događa samo u Hrvatskoj, nego i u zemljama okruženja: “Naši vlastodršci imaju vrlo dobre odnose s čelnicima zemalja u kojima se događaju takvi procesi, kao što su Viktor Orban ili četnik Aleksandar Vučić. Ovdje smo da štitimo ne Josipa Broza Tita, nego tekovine antifašizma. Opet dolazi vrijeme kad će biti – ili mi ili oni, ili si fašist ili antifašist, nema sive zone”, ustvrdio je Tomić.

Klikni LIKE ako si za preimenovanje svih trgova i ulica u Hrvatskoj nazvanih po zločincu Titu!

Peđa Grbin upozorio je preko svog Facebook profila na odluku Ustavnog suda od 22. veljače 2006. godine: – Prije nego Milan Bandić i aspirant na mjesto predsjednika Odbora za imenovanje ulica i trgova u Zagrebu Hasanbegović nastave s preimenovanjima, skrenuo bih im pozornost na članak 9. stavak 1. Zakona o naseljima, ali i odluku Ustavnog suda od 22. veljače 2006. godine.

Naime, naš Ustavni sud kaže: “U postupku izmjene imena naselja, ulica i trgova, građanima s područja na kojem se izmjena obavlja mora biti omogućeno izjašnjavanje o prijedlozima takvih izmjena, kroz oblik mjesne samouprave koji omogućuje odredba članka 133. stavka 4. Ustava. … Propust pribavljanja mišljenja građana koji prebivaju na području … kojem se … predlaže promijeniti ime, bila bi osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčenu člankom 132. Ustava”. Što znači da bez konzultiranja građana nećete mijenjati imena ulica i trgova kako vam padne na pamet, napisao je Grbin na Facebooku.

Izvor: Sloboda.hr/Hina