staljin, staljinov unukFoto: Getty/Reuters

Jedan od unuka bivšeg sovjetskog diktatora i komunističkog zločinca Josifa Visarionoviča Staljina pronađen je mrtav u Moskvi, objavili su službenici hitne pomoći. Tijelo Jevgenija Džugašvilija (80) pronađeno je blizu njegovog doma u gradu, a uzrok smrti je nejasan, piše BBC.

Gospodin Džugašvili je tijekom života odlučno branio nasljeđe svojeg djeda, pobjednika nad Hitlerom u Drugom svjetskom ratu, ali i okrutnog tiranina koji je odgovoran za smrt milijuna ljudi u zloglasnim čistkama.

To njegovog unuka nije sprječavalo da putem sudova često traži “pravdu” za djeda pa je tako 2015. godine pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu izgubio spor u vezi masakra poljskih zarobljenika u Katinskoj šumi – Džugašvili je pokrenuo proces zbog jednog teksta u ruskoj “Novaja Gazeti” koji je u kontekstu masakra Staljina nazvao “krvožednim kanibalom”

Džugašvili je tvrdio da “klevetnički” članak ocrnjuje reputaciju njegovog djeda – njegovu tužbu su prvo odbacili ruski sudovi, a zatim i Sud u Strasbourgu. Tijekom života je također tvrdio da Sovjetski Savez ne bi propao da je Staljin poživio dulje, a prošle godine je žestoko kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina za kojeg je rako da “nema mozga”.

“Putin vodi vladu u kojoj su prevaranti i lažovi! A i on je sam glupan bez mozga. Upalim televiziju i vidim ga kako jaše, skija, igra se s tigrovima… Pokušava pokazati da je snažan, ali jasno je da je sve to skupa obično pres*ravanje. Putin je veleizdajnik! Reći ću i zašto. On surađuje s Poljacima, on je 90-ih bio među onima koji su priznali poljske žrtve iz Katinske šume koji su zapravo nastradali od Nijemaca. Ma strašno! Jedina dobra stvar u cijeloj priči jest što ga nitko nije pozvao na 70. godišnjicu oslobođenja Auschwitza, logora kojeg je oslobodila Crvena armija. Zapad je obrisao pod s Putinom. I neka, zaslužio je”, govorio je početkom 2015. Jevgenij Džugašvili.

Inače, Staljin je imao troje djece (sva su preminula) i osam unučadi za koje se sa sigurnošću zna da su njegova.

Izvor: Sloboda.hr/BBC/Jutarnji.hr