antifašizam, sdp, nacionalna sigurnost, joško klisovićFoto: HRT

O terorizmu, nacionalnoj sigurnosti, izbjegličkoj krizi, Strategiji nacionalne sigurnosti i Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti, u emisiji Otvoreno govorili su Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Joško Klisović, SDP, Dragan Lozančić, ravnatelj DUSZ-a, Igor Tabak, vojni analitičar i Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost i obrambenu politiku.

“Ova strategija se u najvećem djelu i temelji na strategiji koju smo pripremali u doba SDP-ove vlade i podržavamo riješanja koja ona sadrži”, rekao je Joško Klisović, ali i dodao kako punu potporu uvjetuju s dva amandmana.

“Želimo da se u njoj spomenu antifašističke vrijednosti i antifašistički pokret. Mislim da je to nekontroverzno pitanje, ali da bi se prevladale sve moguće podjele u društvu, to je važno spomenuti”, kazao je.

Ta priča o antifašizmu je već riješena kroz Ustav, kazao je ministar Krstičević. Vi ste radili strategiju nacionalne sigurnosti 2002. i 2012. godine i nije bilo toga. Klisović mu je na to rekao kako tada nije bilo skandiranja na stadionima niti je bilo ploče u Jasenovcu s natpisom ‘Za dom spremni’.

“Ostavimo se Drugog svjetskog rata, ustaša i partizana”, kazao je ministar obrane.

Na upit o potencijalnim prijetnjama Republici Hrvatskoj, Dragan Lozančić je kazao kako rizici uvijek postoje te da oni na globalnoj razini postaju sve složeniji.

“Hrvatska sigurnost je solidna, ali trebamo uvijek biti budni. Jako je teško predvidjeti odakle će prijetnje i rizici doći”, rekao je.

“Hrvatska je za sada u povoljnom položaju, ipak rizici postoje. To su asimetrične prijetnje, koje uglavnom dolaze sa istoka, kao i određene političke prijetnje koje dolaze iz nama susjednih zemalja”, kazao je Marinko Ogorec.

“Terorizam je samo jedan segment u čitavoj lepezi, tu su i elementarne nepogode, kao i migrantska kriza. To su sve stvari koje se vrlo jednostavne dogode”, rekao je Igor Tabak. Napomenuo je kako Hrvatska ima niz mehanizama koji se bave tim segmentima, ali ih treba fino ugoditi da dobro rade zajedno. Smatra da je bitno da se nova strategija donese jer je ona iz 2006. vidljivo zastarjela. Dodao je kako je to revizija koju treba periodički raditi.

Dotaknuli su se gosti i borbenog zrakoplovstva. Krstičević smatra kako je ono potrebno te da Bljesak i Oluja sigurno ne bi izgledale tako da nije bilo sjajnih hrvatskih pilota i ratnog zrakoplovstva. Nada se da će do kraja srpnja poslati zahtjeve za ponudu prema Izraelu, SAD-u, Švedskoj, Koreji i Grčkoj.

Izvor: Sloboda.hr/HRT