vl

Austrijski državni tužitelj Robert Riffel podignuo je u Klagenfurtu optužnicu protiv četiri osobe, među kojima je i umirovljeni hrvatski general Vladimir Zagorec, zbog pronevjere novca Hypo-Alpe-Adria banke, piše dnevnik Kurier.

Osim generala Zagorca, Riffel optužuje i bivšeg direktora banke Guentera Striedingera, poreznog savjetnika Hermanna Gabriela i neimenovanog lihtenštajnskog odvjetnika. Prijeti im kazna do deset godina zatvora.

Zagorec, nekadašnji direktor RH Alana i pomoćnik ministra obrane, u Zagrebu je 2009. osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa MORH-a odnio torbu s draguljima vrijednim pet milijuna dolara. Zagorec je nakon pet godina u zatvoru prošlog ljeta pušten na uvjetnu slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne. U zatvoru je bio od listopada 2008., kad ga je Austrija izručila Hrvatskoj.

Riffel je optužnicu sastavio na 206 stranica, a u fokusu je, između ostaloga, odobravanje sumnjivih kredita i dubiozni projekti nekretnina u Hrvatskoj. Nanesena šteta procjenjuje se na 19,8 milijuna eura.

Zagorec je od 2004. klijent Hypo banke, gdje ga je kao VIP klijenta primao osobno Striedinger. Kao rezultat njihova odnosa Hypo je odobrio četiri kredita, tri za fond u Lihtenštajnu i jedan za jedno švicarsko dioničko društvo. Iza njih je stajao Zagorec, piše Kurier. Umirovljenog hrvatskog generala Striedinger i Gabriel naveli su na taj zaobilazni put kako se prilikom odobravanja kredita ne bi znalo da je on stvarni korisnik. Hypo je Zagorčevim tvrtkama, koje su se tada bavile projektima kupnje nekretnina i zemljišta u Hrvatskoj, odobrio kredite od ukupno 49,3 milijuna eura.

Krediti nisu bili ekonomski opravdani, napisao je Riffel u optužnici, objasnivši da su bili odobreni za fiktivne i precijenjene nekretnine. Zagorec je za nekretnine plaćao daleko manje nego što je dobio kredita i razliku koristio za osobno bogaćenje, navodi se u optužnici. Mreža tvrtki hrvatskog generala bila je prijeteća bomba za Hypo, tvrdi austrijski tužitelj jer nijedna nije ni blizu imala potreban bonitet.

Zagorčeva odvjetnica Elisabeth Rech tvrdi da je njezin klijent nevin. Krediti nisu bili pretjerani. Banka je radila procjenu na koju se on oslonio. Svi su u Hypu znali da Zagorec stoji iza lihtenštajnskih fondova. Točno je da je u Lihtenštajnu zaplijenjeno 17 milijuna eura i moj je klijent pristao da se taj novac usmjeri na povrat kredita, rekla je Kurieru.

Branitelj Guentera Striedingera nije htio komentirati navode iz optužnice. On je lani osuđen na četiri godine zatvora zbog pronevjere novca Hypo banke u drugom slučaju, prenosi HRT.