turska eu imigranti izbjeglice

Europa strahuje od novog vala imigranata, a strahove pojačavaju napetosti između Europske unije i Turske zbog viznog režima.

Turska neće moći i dalje zaustavljati priljev migranata u Europsku uniju ako se do listopada ne ukinu vize za Turke, upozorio je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu.

“Turska je svoje učinila kako bi prekinula taj priljev nakon migracijskog pakta sklopljenog u ožujku s EU, i sad čeka da Europljani održe svoja obećanja dana zauzvrat, među kojima ukidanje viza za Turke”, rekao je turski ministar.

“Ako EU ne ispoštuje svoje obveze, Turska ne može nastaviti sama zaustavljati imigracije prema Europi. Očekujemo liberalizaciju viza za turske građane najkasnije u listopadu”, naglasio je.

Grčke vlasti zabilježile od ponedjeljka do utorka ujutro novi rekord od 462 dolazaka imigranata koji su krenuli s turske obale.

Njemački povjerenik u Europskoj komisiji Guenther Öttinger rekao je kako se  Turska vjerojatno neće pridružiti Europskoj uniji dok joj je na čelu Tayyip Erdogan.

Turska je pregovore o pristupanju EU-u započela 2005., no od tada je slabo napredovala. Mogućnost da ta većinski muslimanska država postane dio EU-a brine mnoge članice, a odnosi su postali još lošiji nakon pokušaja puča u srpnju.

“To će vjerojatno biti pitanje i u razdoblju nakon Erdogana”, rekao je Öttinger.

Za to vrijeme vrh državne vlasti, na čelu s predsjednikom Rayyipom Recepom Erdoganom, veličanstvenom paradom obilježava Dan pobjede, kojim se slavi pobjeda nad grčkim snagama nakon Prvoga svjetskog rata. Iako upravo Erdogan provodi otklon od Ataturkova sekularizma, bio je u prvom redu dok su se u njegovu mauzoleju polagali vijenci.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: HRT