trump

Glasnogovornik Bijele kuće, Sean Spicer, je povodom potpisivanja ukaza predsjednika Trumpa o zabrani financiranja međunarodnih organizacija koje obavljaju i promiču pobačaj rekao novinarima: “Predsjednik se jasno izrazio kao pro-life predsjednik. On se zauzima za sve Amerikance, uključujući i nerođene”, te tvrdi da potpisujući ukaz šalje jasnu globalnu poruku: “Završava korištenje novca poreznih obveznika za financiranje pobačaja u inozemstvu, i smatram da ponovno uspostavljanje ove politike nije samo nešto sto odražava tu vrijednost već i poštuje samo financiranje od poreznih obveznika”, prenosi CNN.

Podsjećamo da je američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak potpisao ukaz, poznatiji pod nazivom Mexico City Policy, kojim se zabranjuje da se iz saveznih fondova financiraju međunarodne nevladine organizacije koje podržavaju pobačaj. Navedeni je ukaz 1984. prvi proglasio predsjednik Regan (predsjedničku je dužnost obnašao u vremenu 1981. – 1989.) zahtijevajući od nevladinih organizacija da kao uvjet dobivanja saveznih financijskih sredstava prihvate “neprovođenje niti aktivno promoviranje pobačaja kao metode prirodnog planiranja obitelji u drugim nacijama”. Ukaz je u siječnju 1993. opozvao tadašnji predsjednik Clinton (1993. – 2001.) objašnjavajući kako je Mexico City Policy “potkopavala nastojanja u promociji sigurnih i efikasnih programa obiteljskog planiranja u drugim državama”. Međutim, predsjednik Bush (2001.—2009.) ponovno je uspostavio Mexico City Policy koja se održala do dolaska predsjednika Obame (2009. – 2017.).

Ovim činom predsjednik Trump onemogućio je da se iz saveznih fondova financiraju međunarodne nevladine organizacije koje obavljaju i promoviraju pobačaj, poput kontroverznog Planned Parenthooda. Naime, Planned Parenthood je, uz tvrtke Advanced Bisocibece Resources, Steam Express i LLC, pod FBI istragom radi kriminala u industriji pobačaja.

Navedne se tri tvrtke optužuje da su platili Planned Parenthoodu novac kako bi dobili mrtva tijela fetusa, a zatim preprodali dijelove njihovim kupcima po znatno višim cijenama. Osim što ovakva odluka predsjednika Trumpa predstavlja prekretnicu u SAD-u, ali i svijetu, u pogledu pravilne pravne interpretacije termina “odgovornog planiranja obitelji” i zaštite temeljnog ljudskog prava, prava na život, koje treba biti zaštićeno neovisno o psihofizičkom razvoju ljudske osobe, ona ujedno predstavlja i prekretnicu u borbi protiv trgovine tijelima nerođenih ljudskih bića. Uz to otvara i priliku da Vrhovni sud SAD-a razmotri svoje dosadašnje odluke u pogledu interpretacije 14. Amadmana Ustava SAD-a (o građanskim pravima i jednakoj zakonskoj zaštiti), te pomiri međusobno kontradiktorne odluke u kojima je različito interpretiran pojam osobe i zaštite njezinih prava, posebice onog temeljnog – prava na život.

Izvor: Sloboda.hr/CNN/Narod.hr