kolinda, trump, jadran, baltik, crno more, inicijativa tri mora

Donald Trump će službeno posjeti Poljsku u srpnju prije sudjelovanja na summitu G20 u Njemačkoj, objavila je Bijela kuća u petak, a za posjeta Poljskoj sudjelovat će na summitu Inicijative tri mora (Jadran-Baltik-Crno more), prenijele su agencije.

“Posjet treba ponovno potvrditi potpunu podršku Sjedinjenih Država jednome od njegovih najbližih saveznika i brigu administracije da pokaže da je jačanje kolektivne obrane unutar NATO-a prioritet”, navodi se u priopćenju koje je prenijela agencija AFP.

Posjet američkog predsjednika potvrdilo je poljsko predsjedništvo i kazalo da će to biti 6. srpnja.

Trump će s razgovarati s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom o “bilateralnim i regionalnim pitanjima”. Bijela kuća je navela da će Trump održati i “vodeći govor” i sudjelovati na summitu “Inicijative tri mora”.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, kao što je poznato, snažno podupire ovu inicijativu, a u subotu je u Karlovcu kratko prokomentirala najavu Trumpova dolaska u Poljsku.

“Bijela kuća je sinoć objavila da predsjednik Trump dolazi na poziv mene i poljskog predsjednika Dude, na tome radim od prošle godine na summitu Inicijative u Dubrovniku, to potvrđuje važnost inicijative i činjenicu da je ovo najveća inicijativa koju je Hrvatska dosad poduzela u međunarodnim odnosima, izjavila je predsjednica, ističući da je Bijela kuća navela kako Trump svojim dolaskom želi pokazati čvrste veze sa zemljama NATO-a te da je riječ i o strateškom repozicioniranju Hrvatske”, izjavila je hrvatska predsjednica.

Hrvatska i Poljska su suorganizatorice tog summita “Inicijative tri mora”, a poziv Trumpu predan je još na početku njegovog mandata, početkom veljače ove godine. Inicijativa triju mora nastala je iz inicijative Baltik-Jadran, kada su se geopolitičko-gospodarskoj inicijativi koja okuplja Poljsku, Estoniju, Litvu, Latviju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Sloveniju, Austriju i Hrvatsku, pridružile još Rumunjska i Bugarska (Crno more). Iza inicijative su odmah politički stale SAD, jer ih je Inicijativa zanimala kao svojevrsni politički bedem protiv geopolitike Rusije. Prvi sastanak bio je u kolovozu prošle godine u Dubrovniku, gdje je hrvatska predsjednica kazala da ona Inicijativa triju mora predstavlja autentičnu srednju Europu. Inicijativa, osobito zbog povezivanja baltičkih i jadranskih luka, komplementarna je i s kineskom strategijom Puta svile. U Dubrovniku je bilo istaknuto da područje Inicijative Jadran-Baltik-Crno more predstavlja 28% teritorija Unije i 22% njezina stanovništva, ali i samo oko 10% BDP-a.

Predsjednica je tada istaknula kako je prostor Jadrana, Baltika i Crnog mora “žila kucavica” Europe i da je za njegov infrastrukturni razvoj treba uložiti oko 50 milijardi eura.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Jutarnji.hr/Vecernji.hr