trump, kolinda, intermarium, inicijativa tri mora, lng, krk

Američki predsjednik Donald Trump istaknuo je u četvrtak u Varšavi da Inicijativa triju mora može pomoći u izgradnji energetske infrastrukture u srednjoj i istočnoj Europi, spomenuvši izrijekom plutajući terminal LNG na Krku.

“Čestitam vašim državama što su već počele s ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku”, rekao je Trump govoreći na otvaranju summita u Varšavi, na kojem su se okupili čelnici iz 12 zemalja srednje i istočne Europe.

Trump se pritom okrenuo prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, pitajući je “je li ikad čula za taj projekt, zna li sve o tome”. Predsjednica mu je odgovorila: “da, a mogu to i izgovoriti”, aludirajući na Trumpov izgovor riječi Krk.

Sastanak na vrhu Inicijative triju mora u Varšavi, na kojem je Trump počasni gost, posvećen je jačanju konkretne trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Trump je ovaj summit nazvao “povijesnim”, istaknuvši da ovaj dio Europe ima posebno značenje za njega. “Kao što znate moja je žena iz Slovenije i ona voli Sloveniju”, rekao je Trump.

trump, kolinda, intermarium, inicijativa tri mora, lng, krk

Izrazio je potporu Sjedinjenih Država ovom skupu i inicijativi koja može pomoći u stvaranju održivog i dostupnog tržišta energije i donijeti prosperitet građanima.

“Dopustite mi da u ime američkog naroda kažem da mi stojimo iza država Inicijative triju mora, podržavamo vas u naporima na stvaranju većeg prosperita, izgradnji infrastrukture i pozdravljam ovu povijesnu prigodu za produbljenje ekonomskog partnerstva s vašom regijom”, rekao je.

Rekao je da Sjedinjene Države “sjede” na golemim količinama energije. “Kome god treba energije, neka samo nazove”, rekao je Trump.

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

Na rubu summita, predsjednica Grabar-Kitarović imat će i bilateralni sastanak s američkim predsjednikom.

Grabar-Kitarović i Trump razgovarat će ponajprije o bilateralnim odnosima, uključujući obrambenu suradnju, te o raznim ugovorima koji su u pripremi, poput ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te ugovora o izručenju, kao i o poticanju trgovine i ulaganja. Sastanku će biti nazočan i američki ministar financija Steven Mnuchin. Važna tema razgovora bit će i energetika i energetska sigurnost.


Izvor: Sloboda.hr/Hina