trumpFoto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u ponedjeljak je potpisao tri dokumenta kojima se SAD povlači iz Trans-pacifičkog trgovačkog (TPP) sporazuma, zamrzava zapošljavanje radnika u državnoj službi i zabranjuje stranim nevladinim organizacijama promicanje ili financiranje abortusa.

Taj sporazum, koji je trebao predstavljati protutežu sve većem utjecaju Kine, potpisalo je 2015. 12 zemalja Azije i Pacifika koje predstavljaju 40 posto svjetskog gospodarstva, ali još nije stupio na snagu.

“O tome smo dugo razgovarali”, rekao je novinarima tijekom potpisivanja izvršne uredbe, ocijenivši da se radi o “dobroj odluci za američkog radnika”, navodi France Presse. Republikanski predsjednik kaže da bi taj trgovinski ugovor štetio američkoj industriji.

Tijekom kampanje Donald Trump je rekao da se radi o “groznom” sporazumu i obećao da će ga što prije povući.

Sporazum, koji su podržale američke tvrtke, ispregovarala je administracija bivšeg predsjednike Baracka Obame, ali ga nikad nije odobrio Kongres.

Obamina administracija ga je predstavljala kao najbolji sporazum o slobodnoj razmjeni jer je nadilazio obično ukidanje carinskih barijera.

On je također predviđao ukidanje necarinskih barijera, poput otvaranja državnih natječaja zemalja članicama stranim poduzećima bez prednosti za vlastite državne tvrtke, kao i poštivanje prava rada, prema normama međunarodne organizacije rada.

Ali brojne NGO kritizirale su učinke teksta u pogledu prava radnika, okoliša i gubitka suverenosti i pristupa lijekovima.

Japanski premijer Shinzo Abe, veliki zagovornik sporazuma, priznao je krajem 2016. da TPP bez Sjedinjenih Država “ne bi imao smisla”.

Sporazum je potpisalo 12 zemalja: Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, Sjedinjene Države i Vijetnam.

Harry Kazians, ravnatelj obrambenih studija u Centru za nacionalne interese u Washingtonu, rekao je da Trump sada mora naći alternativni način da umiri saveznike u Aziji.

“To bi moglo uključiti višestruke trgovinske sporazume. Japanu, Tajvanu i Vijetnamu bi se trebalo pristupiti prvima jer su ključni za svaku azijsku strategiju koju će provoditi predsjednik Trump”, rekao je, kako navodi Reuters.

Zabrana promoviranja pobačaja kao metode planiranja obitelji

Također je ponovno uveo pravilo da nevladine organizacije ne mogu promovirati prekid trudnoće kao metodu planiranja obitelji, što je pravilo uvedeno u doba republikanskog predsjednika Ronalda Reagana i opoziva se svaki puta kada u Bijelu kuću uđe demokratski predsjednik, te se ponovo uspostavlja kada njome ovlada republikanac.

Kritičari ovog pravila iz 1985. godine smatraju ga nasilnim suzbijanjem slobode govora.

Prema ovom pravilu, strane nevladine organizacije ne smiju omogućavati pobačaj ni promovirati, odnosno održavati savjetovanja žena po tom pitanju, ukoliko primaju novac od američke vlade.


Izvor: Sloboda.hr/Hina/Narod.hr