trump, Gorsuch, vrhovni sud

Ispred TV kamera, u udarnom večernjem terminu, američki predsjednik Donald Trump nominirao je svog kandidata za upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu.

49-godišnji Neil Gorsuch, konzervativac je i ugledni savezni sudac iz Denvera. Njegovu nominaciju mora potvrditi Senat, a demokrati najavljuju opstrukciju predsjednikove odluke.

Neil Gorsuch odabran je u konkurenciji 20-ak istaknutih američkih pravnika. Životopis mu je impresivan, diplomirao je na Columbiji i Harvardu gdje je pravo studirao s Barackom Obamom. Filozofiju i pravo doktorirao je na Oxfordu.

Radio je kao službenik na Vrhovnom sudu, a njegovo imenovanje na poziciju saveznog žalbenog suca u Denveru prije deset godina podržali su i republikanci i demokrati u Senatu.

Donald Trump njegovim je izborom ispunio obećanje iz predsjedničke kampanje kako će na najviši američki sud dovesti konzervativnog suca, nasljednika osebujnog i uglednog pravnika Antonina Scalie. Od smrti suca Scalie prije 11 mjeseci jedno je mjesto u Vrhovnom sudu upražnjeno.

Potvrdi li Senat Trumpov izbor, u američkom Vrhovnom sudu ponovno će sjediti četiri konzervativna i četiri liberalna suca, te jedan sudac koji zauzima različite pozicije.

Izvor: Sloboda.hr/HRT