Da su u dva navrata, 1993. i 1995, na području Sunje silovali hrvatsku državljanku prijeteći joj vatrenim oružjem, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva prijavljena su trojica srpskih pripadnika tzv. SAO Krajine, koji su nedostupni domaćim tijelima kaznenog progona.

Sisačko-moslovačka policije priopćila je u srijedu kako nakon kriminalističkog istraživanja sumnjiči, u to vrijeme 37-godišnjaka i 42-godišnjaka, da su u ljeto 1993. na privremeno okupiranom području u mjestu nedaleko Sunje počinili kazneno djelo protiv civilnog stanovništva.

Događalo se to u vrijeme trajanja oružanog sukoba Hrvatske vojske i srpskih paravojnih formacija tzv. “Republike Srpske Krajine”.

Naoružani i odjeveni u vojnu odoru kao pripadnici paravojnih oružanih formacija trojica osumnjičenih su tijekom noći došli u obiteljsku kuću u kojoj je stanovala tada 28-godišnja hrvatska državljanka (civil), te uz prijetnju oružja nad njom izvršili nasilni spolni odnos.

Daljnjim istraživanjem utvrđeno je kako je tada 36-godinjak u proljeće 1995. godine ponovno tijekom noći ušao u kuću spomenute žene, također ju silovavši.

Sva trojica osumnjičenih za ratni zločin nad civilima nedostupni su hrvatskim tijelima kaznenog progona, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.    

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms