libija islamska država isil tripoli

Libijske snage kojima upravlja Tripoli dobile su zapovijed da se povuku iz baza kraj velikih naftnih luka i da se idu boriti protiv Islamske države u Sirtu, gradu u središnjem dijelu zemlje, rekao je u subotu jedan zastupnik.

U Tripoliju sjedi jedna od dviju libijskih vlada, a druga je u Tobruku.

Zapovijed o povlačenju mogla bi u nekome trenutku dovesti do ponovnog otvaranja luka Sidre i Ras Lanufa koje su od prosinca zatvorene jer se dvije strane bore za nadzor nad njima.

U Libiji jača utjecaj snaga odanih Islamskoj državi i to zbog sigurnosnoga vakuuma nastalog borbama različitih stranaka nakon ustanka kojim je 2011. svrgnut dugogodišnji čelnik Moammar Gaddafi.

“Povlačenje tih snaga taktičko je povlačenje radi suprotstavljanja organizaciji Islamske države u Sirtu”, rekao je Belkasem Debrez, zamjenik predsjednika odbora za obranu u skupštini što zasjeda u Tripoliju.

U Libiji u ovome trenutku dvije skupine imaju vladu, parlament i vojsku, a bore se za teritorij i naftna postrojenja. Jedna strana zasjeda u glavnome gradu Tripoliju, a drugoj, koju priznaje međunarodna zajednica, sjedište je u gradu Tobruku na istoku zemlje.

U Sirtu, velikome gradu u središnjem dijelu Libije, početkom godine gerilci su napali snage odane Tripoliju i zauzeli vladine zgrade, sveučilište i radio.

Prisutnost Islamske države u Libiji postala je očita u veljači kad je IS odrubio glavu skupini od 21 egipatskog kršćanina, što je naišlo na osudu svijeta.

U petak je glasnogovornik snaga odanih međunarodno priznatoj vladi rekao da je njegova strana uočila povlačenje suprotne strane iz naftnih luka. (Hina)