rumunjska brak referendum

Rumunjski Ustavni sud potvrdio je da je u skladu s Ustavom zahtjev tri milijuna građana koji su zatražili promjenu Ustava kako bi se brak definirao kao zajednica muškarca i žene, a koju je inicirala građanska inicijativa “Koalicija za obitelj”.

Naime, 25. studenog prošle godine objavljena je predviđena promjena obiteljskog zakona u Ustavu, prema kojem bi se pojam “supružnici” promijenio u “muškarac i žena”, pri čemu bi ostatak zakona ostao nepromijenjen.

Novi članak 48, glasio bi ovako: “Obitelj – Obitelj je utemeljena na braku slobodno sklopljenom između muškarca i žene, potpuno ravnopravnih, kao i njihovim roditeljskim pravima i dužnostima da osiguraju odgoj, obrazovanje i poduku svoje djece”.

ILGA Europe i Amnesty International, zajedno s još dvije međunarodne i 24 domaće udruge tražili su pak od suda da odbaci tu građansku inicijativu kao protuzakonitu, piše Accept. Oni su naveli da će inicijativa redifinirati obitelj iz vjerske perspektive, te će “ograničiti pravo na privatnost i obitelj samohranim roditeljima i homoseksualnim parovima”. Uz to su naveli da je riječ o “kršenju načela jednakosti i nediskriminacije”.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr
Foto: Salon.com