Frano Čirko iz Hrvatskih suverenista u Dnevniku N1 govorio je o prikupljanju potpisa za raspisivanje referendum “Zaštitimo hrvatsku kunu”.

Referendumskim pitanjem “Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu” Suverenisti žele da o ovako važnom pitanju odlučuju građani na referendumu, rekao je Frano Čirko.

“Svjesni smo toga da Ustav nalaže da se držimo potpisanih ugovora. Mi smo se obvezali na uvođenje eura i s pravnicima smo osmislili ovo pitanje za koje smo smatrali da neće pasti na Ustavnom sudu bez obzira što je to možda više politički sud. Ovim pitanjem uvrštavanjem kune u Ustav i da se promjena valute može donijeti samo referendumom, po našem stavu nije protivno Ustavu”, rekao je Čirko.

Na pitanje nije li naknadno uvrštavanje u Ustav odstupanje od ugovora, dodao je:

“Obvezali smo se da ćemo uvesti euro, ali ne kad ni pod kojim uvjetima. Zato da Ustavom kao vrhovnim zakonom u RH osiguramo da Vlada ne može samoinicijativno ukinuti hrvatsku kunu i odreći se monetarnog suvereniteta.”

Istaknuo je da oni jesu protiv uvođenja eura:

“Mi ne krijemo stav da smo protiv uvođenja eura u ovom trenutku jer smatramo da Hrvatska za to nije spremna. Cilj inicijative nije pitati ljude jeste li za euro, nego za to da se na referendumu može odlučivati o uvođenju strane valute.”

O razlozima protiv eura dodaje: “Ankete pokazuju zabrinutost građana jesmo li spremni za euro. U svim državama se pokazalo da je došlo do inflacije, tj. povećanja cijena. Zemlje koje nisu imale problema, imale su ekonomski rast neovisno o uvođenju eura.”

Čirko je kazao kako se “čini da je ovo Plenkovićev osobni projekt” i ako ne uvede euro u mandatu, “da neće ostati zapamćen po ničemu”. “Mislim da mu je važnija karijera u Bruxellesu”, napomenuo je.

Govoreći o prikupljanju potpisa rekao je da je interes velik, pogotovo među mladima. “Ne bojim se da ćemo skupiti te potpise”, zaključio je.

Izvor: Sloboda.hr/N1