Žestoku raspravu u Saboru izazvala je rasprava o Mostovim referendumskim inicijativama “Odlučujmo zajedno” i “Dosta je stožerokracije”. Na tu temu gosti središnjeg Dnevnika HTV-a bili su Božo Petrov (Most) i Josip Borić (HDZ). I dok Petrov kaže kako što se tiče prebrojavanja potpisa imamo talačku krizu, Borić kaže kako u Vladu i institucije ne treba sumnjati te da će Vlada krenuti u brojanje u što kraćem roku.

Petrov: Imamo pravu talačku krizu

– Najvažnija poruka je, da se ne razvodni priča jer vidim kako to ide u Sabornici kako to ide s predstavnicima vladajuće većine, da su građani dali 410.00 potpisa za svaku od referendumskih inicijativa i traže referendum. Sve što Vlada nakon toga može napraviti jer da u što kraćem roku raspiše referendum, a ne bježati. Mi danas doslovno imamo talačku krizu. S jedne strane imamo narod, građane, koji su zadovoljili sve uvjete što se tiče referendumske inicijative, pokretanja, Ustava i žele referendum. S druge strane imamo Vladu koja bježi od referenduma i bježi od građana. Imamo pravu talačku krizu. Po meni je glavna poruka: Draga Vlado, jesu li građani zatražili referendum? Jesu. Vi ste  dužni u što kraćem roku propisati referendum. Kraj priče, istaknuo je Petrov.

Borić: Sumnjaju od kad su rekli da imaju potpise

Borić je upitan može li se jamčiti da neće biti krađe prikupljenih popisa i kada će početi provjera potpisa rekao kako je danas Klub HDZ-a vodio argumentiranu raspravu u nekoliko smjerova.

– Prvi smjer je svakako bio da želimo maknuti svaku sumnju koju je pokušao danas Most kroz svoje rasprave ostaviti na Vladu i institucije ove države. Već sumnjaju od kad su rekli da imaju potpise pa su onda počeli priču da mi želimo nešto ukrasti. Mi smo bili vrlo jasni danas, argumentirano rekli u svakom trenutku da smo znali što se događa, kao što su kolege u Mostu priznali da su i oni 24. prosinca znali koliko imaju potpisa, objavili su, iako su tvrdili da im treba još mjesec dana. U tom smislu nema sumnje u Vladu niti institucije. Vlada će svojom odlukom odrediti tko će to pobrojati, a  Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jasno je rekao u svojem zaključku da će u prebrojavanju sudjelovati i po 2 predstavnika jedne i druge inicijative, rekao je Borić.

– Zatim smo rekli u drugom smjeru rekli da ne želimo pritisak na Vladu, s obzirom na to da je Most koristio isti zakon koji koristi i Vlada. Mi nemamo drugi, osim ovog koji je sada na snazi. U pripremi je konačni prijedlog zakona, drugo čitanje Zakona o referendumu, gdje smo imali prvu raspravu, ne želimo taj pritisak. Treća stvar je bila da je u raspravi jasno navedeno koje nedostatke smo uočili svi mi, i oporba i vlast, u Zakonu u referendumu i pokušali smo argumentirano reći zašto neko tijelo kao što je DIP ne može danas to, ali će sutra možda moći, objasnio je Borić.

Petrov: Vlada i vladajuća većina pokušavaju razvodniti priču

Petrov je odgovarajući na pitanje je li prisustvo promatrača kod prebrojavanja potpisa jamstvo da će sve biti u redu rekao što treba biti oduševljen kada se napravi nešto normalno.

– Zar danas živimo u društvu u kojem ja trebam izraziti oduševljenje ako se dogodi jedna normalna stvar. Sve ove sitne provokacije koje kolega Borić iznosi mene ne diraju. Želim upozoriti i javnost i Vladu, Vlada je tražila vrlo nervozno u trenutku kada smo skupili potpise da mi donesemo potpise na Trg sv. Marka, i da ne treba njima nikakvo povjerenstvo, Malenica i Plenković će prebrojavati zajedno s nama i to u roku od 3 dana. Mi smo u 30 dana s desetak volontera prebrojali potpise, izbrisali sve netočne potpise i dali ih  Vladi. Danas Vlada na sve moguće načine skupa s vladajućom većinom u Saboru pokušava razvodniti i odgoditi priču. Oni su ti koji pišu procedure, oni su ti koji sutra na glasovanju mogu reći Vladi da u razumnom roku od 30 dana prebroji, jer smo i mi u tom roku uspjeli prebrojati, i dati građanima referendum. Očito s nizom besprizornih laži danas u Saboru pokušavaju razvodniti priču do četvrtog mjeseca i ukinuti COVID potvrde, rekao je Petrov.

– Želim reći da kolega Petrov ovdje krivo govori. Nismo mi ništa lagali. Njegov kolega iz kluba je danas rekao da je on do 24. znao koliko potpisa imaju. Kolega Miletić je rekao ja sam znao, ja sam kontrolirao, ja sam znao da mi 24. imamo toliko i toliko potpisa. Ispalo je onda da su u mjesec dana brojali svega 10.000 potpisa ako su znali da imaju 400.000 potpisa. Tu smo mi reagirali. Most je priznao da su uzeli jedno vrijeme i sad oni kažu Vlado vi nemate mjesec dana. Sad ćemo na vas raditi pritisak i to rade u Sabornici svakodnevno da Vlada mora raditi ono što ne želi, reagirao je Borić.

Petrov je na pitanje što su onda radili tih mjesec dana rekao kako se s terena dobivaju informacije po broju listi.

– Pravo je brojanje kad dobijete papire s terena u ured. I onda ih kontrolirate i to se radilo 30 dana. Kolega Borić to zna, ali namjerno zaobilazi jer je njemu politički bitno. On ovdje ne može predstavljati sebe, on predstavlja Vladu, istaknuo je Petrov.

– COVID potvrde će biti ukinute. Jedna od laži, za koju ja nažalost moram reći da su se dogodile od strane vladajuće većine danas u Sabornici, da kažu mi ćemo odlučivati ako prođe referendum što će biti s COVID potvrdama. Netočno. Kada se dogodi referendum brišu se COVID potvrde, ali ne samo COVID potvrde. Resetira se  ovakav Stožer civilne zaštite, brišu se sve odluke Stožera civilne zaštite i donosi se dvotrećinsko glasovanje u Sabor kad se pokušavaju ograničiti temeljna ljudska prava i slobode, dodao je Petrov. 

Borić je upitan može li reći kada će krenuti prebrojavanje rekao da može reći ono što svi u vladajućoj koaliciji kažu. 

– Sutra nakon donošenja zaključka Sabora upućujemo to na odluku Vladi, odluku Vlada mora donijeti u što bržem roku i nakon toga kreće prebrojavanje. Na njima je, a ja vjerujem da će to napraviti jer ne postoji niti jedna razlog kad smo stavili i promatrače kojima Most očito opet ne vjeruje, jer cijelo vrijeme sumnja. Može se to napraviti ako treba i u mjesec dana, ali to neka Vlada odredi, ne mogu ja to reći, rekao je Borić.

– Oni ako žele sutra mogu definirati rok od 30 dana, no oni ne žele definirati rok. Mislim da nam je svima jasno o čemu se ovdje radi, zaključio je Petrov.

Izvor: Sloboda.hr/HRT