Zbog spolnog odnosa bez pristanka s tadašnjom 22-godišnjom studenticom, i to u zagrebačkom Prihvatilištu za tražitelje azila Porin nakon što su je prethodno omamili opijatima, na Općinskom sudu u Novom Zagrebu nedavno je na četiri godine zatvora nepravomoćno osuđen državljanin Sirije Bandar A. (34).

Prema optužnici, on i državljanin BiH A. H. (u međuvremenu preminuo, op. a.) sastali su se u veljači 2017. sa 22-godišnjom djevojkom u blizini Autobusnog kolodvora Zagreb. Otišli su do obližnjeg parka gdje su joj dali alkohol, marihuanu i tablete za epilepsiju Lyrica. Koktel ju je omamio toliko da se nije mogla opirati pa je s njima otišla u hotel Porin.

U sobi 257 u mraku ih je dočekao Makedonac I. S. Drogirana djevojka legla je na donji dio kreveta na kat, a A. H. je iskoristio njezinu bespomoćnost, sve to u prisutnosti Sirijca i Makedonca. Pritom je A. H. djevojci opet dao tabletu za epilepsiju Lyrica, nakon čega ju je i Sirijac iskoristio seksualno. Ubrzo su je otpratili na autobus.

Nemoćna kakva je bila, vozila se snena neko vrijeme sve dok putnici iz autobusa nisu pozvali Hitnu jer su mislili da je mrtva. Ubrzo se u bolnici, gdje je djevojka zaprimljena teško kontaktibilna, pospana i dezorijentirana, doznalo za jezive detalje užasa za koji optuženi tvrde da je bio dobrovoljan.

Pušten pa pobjegao

Optužnica je podignuta protiv sve trojice, međutim, postupak je u odnosu na A. H. obustavljen zbog smrti, a u odnosu na drugu dvojicu razdvojen je jer je Sirijac nakon mjesec dana istražnog zatvora pušten na slobodu i otad je nedostupan. No, tužiteljstvo i sud njegov čin nisu zaboravili.

Žrtva se, pak, vrlo emotivno prisjetila poznanstva s tražiteljima azila. Upoznala ih je sredinom veljače 2017. na tramvajskoj stanici.

– Prolazila sam kraj tramvajske stanice, a oni su mi ‘uletjeli’ kao kad dečki priđu curama. A. H. me pitao želim li ići s njima. Nisam htjela jer mi se žurilo. Razmijenili smo brojeve. Rekli su mi da imaju Lyricu pa sam ih pitala da mi je prodaju. Tada nisam znala kakve su to tablete, ali sam čula da bi mogle biti dobre. Našli smo se sutradan na kolodvoru. Htjeli su da idemo u Maksimir u šumu, ali me bilo strah pa smo otišli u obližnji park. Putem su kupili pive u dućanu, a ja sam trebala kupiti tablete od njih. Zabunila sam se i popila više tableta.

Kao zombi

Jedan je zapalio i joint pa smo pušili travu i pili pivo. Nisam razmišljala tada o posljedicama, a danas mi je žao – rekla je žrtva otkrivši da je jedva s njima otišla iz parka i da se osjećala kao zombi.

Svijest joj je bila zamagljena, a tek nakon ulaska u Porin doznala je da su oni tražitelji azila. Ubrzo je osjetila totalnu nemoć, a optuženi su to sramotno višestruko iskoristili.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr