Ljevičarski Tportal objavio je članak o odjeći saborskih zastupnica, u kojemu je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić pogrdno nazvana “hercegovačkom snajkom”. Bolje rečeno, bio je to loš pokušaj pogrde, kao da je “hercegovačka snajka” nešto loše. Dapače, mnogi bi rekli da je privilegija.

Na taj pokušaj pogrde reagirala je i sama Marija Selak Raspudić na Facebooku, pa njezinu reakciju objavljujemo u cijelosti:

“DVIJE LJEVIČARKE I HERCEGOVAČKA SNAJKA

U koje je sve društvene pore prodrla ideološka ostrašćenost zorno pokazuje primjer najnovije „modne“ kolumne tzv. Fashion Gurua u kojoj se taj modni kritičar bavi odjevnim kombinacijama triju saborskih zastupnica, Rade Borić, Sabine Glasovac i mene.

Naime mi smo prošlu srijedu nadstranački istupile u ime Odbora za ravnopravnost spolova kako bismo pokazale jedinstvo u borbi protiv rastućeg nasilja nad ženama.

Svoju kolumnu navedeni je Guru naslovio: Tri žene, crno-bijela slika: Ljevičarke Rada Borić i Sabina Glasovac u crnom, a hercegovačka snajka Selak Raspudić u bukle kostimu.

Dakle, s jedne strane imamo dvije žene, političarke, etiketirane u skladu s njihovom političkom profilacijom, a s druge ženu, također političarku, koja nema vlastiti identitet, nego je tek nečija žena.

No da postoje podobne žene, koje imaju pravo biti političarke, i one koje su, unatoč svojoj biografiji, osuđene da budu javno tretirane tek kao nečije žene, nije jedina diskriminirajuća „modna“ poruka koju je Guru poslao svojim sljedbenicima.

Jeste li ikada čuli da se nekoga karakterizira kao zagorsku ili istarsku snajku? Ili se pripadnost određenom svjetonazoru signalizira jedino isticanjem „hercegovačkih snajki“?

Da stvar bude apsurdnija, a ideološko sljepilo bjelodanije, na kraju kolumne Guru se nominalno zalaže ni više ni manje nego za prava žena u „ovoj našoj nazadnoj zemlji“. No primitivizam nije tamo gdje on misli da ga nalazi kada se nad njime salonski zgraža neopravdano generalizirajući, nego se on krije upravo u njegovim „modnim“ recima.

Primitivizam je pojednostavljivanje stvarnosti na crno-bijelu sliku, u kojoj su s jedne strane osobe, a s druge ideološki neistomišljenici bez prava na vlastiti identitet, svrstani ispod granice ljudskog dostojanstva da bi se s njima moglo šovinistički i seksistički izrugivati čak i u modnim kolumnama.

Budući da je završio vapajem da žene u svojoj borbi budu još glasnije, kao prava snajka poslušno ću ga zaključno parafrazirati: sramotno je da se u 21. stoljeću još uvijek piše na ovakav način.”

Izvor: Sloboda.hr