Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je za posao zbrinjavanja biootpada, vrijedan 36 milijuna kuna, odabrao tvrtku Petra Pripuza.

Naime, Grad Zagreb je nakon javnog natječaja za preuzimanje i oporabu biootpada, odabrao zajednicu ponuditelja oko tvrtke Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, dok je druga ponuda odbijena jer nije bila valjana, objavljeno je danas na Oglasniku javne nabave.

Procijenjena vrijednost posla s biootpadom bila je 36 milijuna i 500 tisuća kuna bez PDV-a, a ponuda tvrtki Ce-za-r, Reoma grupe i Eko-flor bila je najpovoljnija, ali i jedina na javnom natječaju raspisanom polovicom rujna.

Zajednica ponuditelja tako će u sljedećih godinu dana biootpad zbrinjavati za 33.637.500 kuna plus PDV, a ugovorena količina je 22.500 tona. 

Na javni natječaj stigla još samo jedna ponuda

Na javni natječaj stigla je još samo jedna ponuda, i to zajednice ponuditelja Saubermacher EKP, Saubermacher Slovenija te Bio Direkt, no ta tvrtka, u trenutku predaje ponude, nije imala dozvolu za oporabu biootpada u količini od 22.500 tona, već samo za 6600 tona. 

U zapisniku javne nabave navodi se da je ponuda druge zajednice ponuđača odbijena temeljem Zakona o javnoj nabavi, jer zajednica ponuditelja nije dokazala sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti koja se traži.

Pripuz se naglo povukao iz posla s biootpadom 

Okvirni ugovor s javnog natječaja trajat će godinu dana, a ugovorena količina otpada je 22.500 tona.

Posao zbrinjavanja biootpada u Zagrebu trenutno obavljaju gradske tvrtke Čistoća i Zrinjevac, koje su ga preuzele u svibnju nakon što se tvrtka Ce-za-r naglo povukla iz posla pod objašnjenjem da su iscrpili ugovorenu količinu otpada. No vjerojatnije je objašnjenje da je Pripuz odbio raditi posao sa zagrebačkim biootpadom kako bi pokazao zube Tomaševiću, koji je kritizirao činjenicu da je Pripuz radio brojne poslove za Zagreb dok je gradonačelnik bio Milan Bandić.

Na ovu odluku još uvijek postoji pravo žalbe.

U Gradu kažu da nisu imali izbora 

Kako neslužbeno doznajemo iz Grada Zagreba, za Pripuzovu ponudu su se odlučili jer je bila jedina valjana na natječaju odnosno – nisu imali izbora.

Za sve što Grad ne može sam napraviti, a zbrinjavanje biootpada spada u tu kategoriju sve dok Zagreb ne bude imao vlastitu kompostanu, mora ići putem javnog natječaja. Iz Grada dodaju da će otpad koje može sam rješavati, kao što je primjerice glomazni otpad, nastaviti sam zbrinjavati bez sudjelovanja vanjskih tvrtki.

Izvor: Sloboda.hr/Hina