Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će od ožujka u Zagrebu voda poskupjeti za 15 posto, istaknuvši da razlog nije Vladina uredba o povećanju visine naknade, već nužna ulaganja u vodnu infrastrukturu u koju nije ulagano zadnjih 70 godina. 

Iako je u prosincu poskupljenje najavljeno u iznosu od 20 posto, Tomašević je istaknuo kako će se ono umanjiti s obzirom da je Vlada odgodila uredbu o povećanju visine naknade, i smanjiti ga na 15 posto. 

“Međutim, i dalje postoji potreba za ulaganjem, kako bi se smanjilo pucanja cijevi i gubitak od 50 posto vode u vodoopskrbnoj mreži”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije. 

Već je ranije najavio kako će voda poskupjeti u ožujku, istaknuvši da je trenutna situacija s vodnom infrastrukturom, koja stalno puca, neizdrživa.

“Povući ćemo 1,8 milijardi kuna iz EU fondova, ali to moramo sufinancirati sa 30 posto. S obzirom da vodoopskrbna poduzeća po zakonu moraju biti samoodrživa, mogu jedino povećati svoje prihode, nema drugog rješenja”, rekao je Tomašević. 

Razgovara se s organizatorima INmusic festivala

Odgovarajući na pitanje što je s održavanjem INmusic festivala, Tomašević je istaknuo da grad s organizatorima vodi razgovore. 

“Mislim da bi se oni trebali oglasiti hoće li se festival organizirati ove godine, jer su oni organizatori”, istaknuo je Tomašević, ne otkrivajući detalje.

Taj najveći open-air festival u Hrvatskoj do sada još uvijek nije objavio hoće li se festival održati 2023. godine. To nije uobičajena praksa, znajući da se na festivalima takve veličine glavni izvođači festivala objavljuju mjesecima unaprijed. Primjerice, za prijašnja izdanja tog festivala, organizatori su najavljivali headlinere krajem godine koja je prethodila novom izdanju festivala, a tada su se već mogle kupiti i ulaznice. 

Prošle godine, organizator INmusica Zoran Marić progovorio je o upitnoj održivosti festivala te je od Grada Zagreba zatražio da bude strateški partner, tražeći, među ostalim, stabilnu financijsku potporu. 

“Mi cijelo vrijeme razgovaramo koliko treba da se pomogne kako bi organizatori to nastavili raditi dalje. Zapelo je na financijama, kao i uvijek”, rekao je Tomašević.

Tramvaji od sredine siječnja bez reklama

Komentirao je najavu tvrtke Info Media Group Hrvatska da će protiv njega podignuti kaznenu prijavu jer je Grad Zagreb uskratio suglasnost ZET-u za oglašavanje na gradskim tramvajima. Zbog tog poteza, prema ranijoj najavi gradonačelnika, na tramvajima od sredine siječnja više neće biti reklama. 

“Svaka tvrtka ima pravo zaštiti svoj interes na sudu. No, ja neću odustati od te odluke, bilo kakve prijetnje kaznenim prijavama neće me pokolebati”, komentirao je Tomašević koji je uvjeren da je ta odluka u najvećem interesu grada.

Istaknuo je da je od tih reklama, ZET prihodovao tek 5 milijuna kuna, dok mu Grad Zagreb daje milijardu kuna subvencija. Razlog uskrate suglasnosti je i taj da su se tramvaji morali micati iz voznog reda zbog obljepljivanja, ali i pritužbe građana.

Završena konstrukcijska obnova svih osnovnih škola u Zagrebu

Tomašević je sa zamjenicima u utorak otvorio cjelovito obnovljenu Osnovnu školu Petar Zrinski.  “Ovime je Grad Zagreb završio sve cjelovite obnove osnovnih škola, ostaju nam samo srednje škole”, rekao je na otvaranju dodavši, da je to ujedno i deveta škola koja se u Zagrebu otvara u proteklih godinu dana.

Obnova je koštala je 16,6 milijuna eura, učenici će se u školske klupe nakon dvije godine vratili 9. siječnja, a većina sredstava planira se povući iz Fonda solidarnosti, kao i manji dio iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost. 

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet naglasio je kako se u ovoj godini, očekuje dovršetak obnove još četiri škole u Zagrebu – gimnazija Tituš Brezovački, Gornjogradska gimnazija, Škola primijenjene umjetnosti i Prva ekonomska škola.

“Dosad se u obnovljene škole vratilo ukupno 2193 đaka, a u obnovu je uloženo 366 milijuna kuna ukupno”, poručio je Korlaet.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Tomislav Pavlek/ tp