Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak kako će od ovog tjedna komunalni redari i radnici Čistoće koji će pojačano kontrolirati korištenje plavih vrećica za miješani komunalni otpad. 

“Sada stvarno mislimo da je bilo dovoljno vremena za prilagodbu. Ima dovoljno vrećica u trgovinama, doista nema nikakvog smisla da 60 ili 70 posto ljudi koriste plave vrećice a ostatak ne i tako ne plaća varijabilni dio usluge odvoza otpada”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Najavio je kako će od ovog tjedna krenuti pojačane kontrole komunalnih redara i djelatnika Čistoće, koji će provjeravati koriste li svi građani plave vrećice za odlaganje miješanog komunalnog otpada.

Naime, od 1. listopada uveden je novi sustav naplate odvoza otpada, kojim se kroz kupnju odnosno korištenje plavih vrećica plaća varijabilni dio cijene te usluge. 

Plastika i papir iz zgrada odvoze se jednom tjedno

Tomašević je istaknuo kako je prošlog tjedna krenuo češći odvoz plastike i papira iz kontejnera kojima se koriste višestambene zgrade te je povećan i tih broj kontejnera. Odvoz je dosad bio svaka dva tjedna, zbog čega se na nekim mjestima nakupljalo previše otpada.

Najavio je da će u siječnju početi provjere spremnika koji su još uvijek na javnim površinama, posebice onih gdje suvlasnici zgrada nisu s Čistoćom provjerili mogu li se maknuti s javnim površina ili ih treba staviti u boks.

“Ideja je maknuti sve spremnike s javnih površina, tj. da oni koji baš moraju biti na javnim površinama budu u boksevima, kako bi se spriječila kontaminacija otpada”, potsjetio je Tomašević.

Komentirao je i jučerašnju odluku Visokog upravnog suda (VUS) koji je odgodio primjenu nove, revidirane odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje. 

“Pozdravljam da je VUS najavio donošenje odluke o zakonitosti najkasnije u ožujku, budući da tek od travnja stupaju prva smanjenja naknada za roditelje odgojitelje. Vjerujem da će ta odluka o zakonitosti biti u našu korist”, poručio je Tomašević. 

Tomašević je u ponedjeljak zajedno sa zamjenicima otvorio radove na uređenju i opremanju prvog zagrebačkog urbanog voćnjaka u Podbrežju. 

“Danas će se zasaditi nekih 19 jabuka, a kasnije će biti kruški, aronija, ribizla, a moći će ih konzumirati tko god to želi”, rekao je dodavši da se slični voćnjaci planiraju postaviti i u druge zagrebačke kvartove.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es