tolušić, agrokorFoto: HRT

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u petak da Vlada prati situaciju u Agrokoru i da će pomoći maksimalno koliko može.

“Kad govorimo o  Agrokoru, čuli ste riječ premijera i svih onih koji su vezani uz taj problem. Pratimo situaciju, naravno da ćemo pomoći maksimalno koliko možemo”, kazao je Tolušić odgovarajući na pitanja novinara nakon “Dijaloga s građanima”, na kojem su sudjelovali i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Phil Hogan i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Jutarnji list u petak piše kako im je više izvora bliskih vrhu Vlade potvrdilo da je praktično dovršeno pravno rješenje kako bi se zaštitila radna mjesta i dobavljači, a u tome smislu spominje se slučaj talijanskog Parmalata, za koji je talijanska vlada kad je ta mljekarska industrija zapala u krizu, napravila plan financijskog i industrijskog restrukturiranja, a tranziciju je nadgledao posebni vladin povjerenik.

Večernji list je dan ranije pisao da Vlada razmišlja o izmjenama zakona, iako se još ne govori o kojima je riječ, koji bi omogućili uredniji sustav kada je riječ o velikim kompanijama, odnosno efikasniji proces njihove transformacije, da se više ne bi događala situacija poput sadašnje u Agrokoru – kad se ne zna kome i koliko je tvrtka dužna, a ne postoji ni mogućnost promjena u upravljanju.

U četvrtak su iz Sberbanka kazali da ne razmatraju zatvaranje trenutnih kreditnih linija Agrokorovim kompanijama te da nastavljaju pružati financijsku potporu usmjerenu stabilizaciji tekućeg poslovanja koncerna.

Izvor: Sloboda.hr/HRT