todorić, agrokorFoto: fah

Ivica Todorić uhićen je danas u Londonu, gdje se sam predao policiji, doznajemo iz MUP-a.

“Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9.04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu, gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga koji je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija”, objavio je MUP.

Premijer Andrej Plenković komentirao je vijest o uhićenju na otvaranju sajma Interliber u Zagrebu, gdje je, kako je rekao, i primio tu informaciju.

– Sve je to sukladno EUN-u koji je izdao hrvatski MUP, odnosno hrvatska policija, i sada slijedi uobičajena procedura – rekao je Plenković, koji je rekao da ne želi spekulirati o vremenskim okvirima.

– Postoji uobičajen slijed sukladno Zakonu o međunarodnoj suradnji između članica EU. On ima prava kao okrivljenik, ne želim špekulirati o bilo kakvim vremenskim okvirima – rekao je Plenković.

Iz britanske Nacionalne agencije za kriminal rekli su ranije danas za Večernji list da ne mogu potvrditi ni opovrgnuti da postupaju po europskom uhidbenom nalogu izdanom za Ivicom Todorićem te su poručili da takve stvari nikad ne komentiraju.

Podsjetimo, Večernji list prvi je pisao da se Ivica Todorić nalazi u Londonu.

Božinović: Nemam ništa na tu temu reći

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas nije želio komentirati medijske tvrdnje da hrvatske vlasti znaju gdje se nalazi odbjegli Todorić.

“Nemam ništa na tu temu reći, osim onoga što vam ponavljam svih ovih dana”, kazao je Božinović na znanstvenom skupu o velikim skupovima podataka na Visokoj policijskoj školi.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je ranije danas da saborsko istražno povjerenstvo treba pomoći u rasvjetljavanju slučaja Agrokor, jedne od najvećih afera u hrvatskoj povijesti, pa i pod cijenu promjene zakona.

Predsjedničino mišljenje razlikuje se od stajališta hrvatske Vlade koja, pozivajući se na Zakon o istražnim povjerenstvima, smatra da saborsko Istražno povjerenstvo treba prestati raditi ako se pokrene sudski postupak o nekoj temi koju Povjerenstvo istražuje.

“Želim da sve bude transparentno, da javnost zna istinu”, rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima na rubu poslovne konferencije u Zagrebu.

Kazala je da je svjesna da kod saborskog Istražnog povjerenstva postoje zakonska ograničenja, “međutim, mislim da je uvijek fleksibilnost potrebna i da se mogu mijenjati i zakoni kada je interes javnosti takav”.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr