zoran stevanović hrvatski navijači uefa kazna za dom spremni fare udruga korak ispred

Zoran Stevanović iz Regionalnog infocentra Rijeka, suradnik organizacije “Nogomet protiv rasizma u Europi” (FARE), u centru je pažnje hrvatske javnosti zbog kazne Uefe Hrvatskom nogometnom savezu i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja će kvalifikacijski susret protiv Italije morati igrati pred praznim tribinama.

Stevanović je Riječanin na čelu udruge “Korak ispred” i organizacije FARE (Football Against Racism in Europe) koja je izravno povezana s UEFA-om, FIFA-om i Europskom komisijom. Vodio je navijačka veleposlanstva na EURO-u 2008. godine te portal i vodič za navijače EURO 2008 i 2012. godine. Kako sam tvrdi, bio je sudionik europskih navijačkih kongresa u Londonu, Hamburgu, Barceloni i Kopenhagenu, a radom u civilnom sektoru bavi se petnaest godina.

Kao čelnik FARE-a, Stevanović je zadužen za sastavljanje izvješća koja se podnose predstavnicima UEFA-e. Oni odlučuju o kaznama domaćim nogometnim savezima. Već od ranije poznat je po svojem prijavljivanju navijača UEFA-i na što su u više navrata upozoravali iz kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije “Uvijek vjerni”, pa mu je primjerice prije utakmice s Islandom 2013. navodno zasmetao i transparent “Zapamtite Vukovar”, te ga je dao ukloniti.

U sklopu akcije u 2014. godini, Stevanović je bio organizator i sudionik međunarodnog nogometnog turnira koji se održao u Surčinu, u Srbiji, na kojem je kako navode na stranicama Udruge, poslana jasna poruka da na nogometnim stadionima nema mjesta mržnji, rasizmu, nacionalizmu te ostalim oblicima diskriminacije.

Prema izvješću iz Ureda za udruge, “Korak ispred” je 2011. godine samo od države dobila preko 160.000 kuna, dok je 2012. godine za svoju djelatnost nagrađena i poveljom ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića. Ministarstvo socijalne politike i mladih Gradu Rijeci je za Udrugu mladih Korak ispred i rad Regionalnog info centra za mlade u 2012. godini dostavila financijska sredstva u ukupnom iznosu od 90.000,00 kuna. Preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva samo u prošloj godini od ukupno 52 milijuna kuna, dobili su novac za desetak projekata vrijednih gotovo milijun kuna.

Izvor: narod.hr