Brončani hrvatski nogometaši sletjeli su u nedjelju popodne u zagrebačku zračnu luku, otkud će autobusom krenuti na Trg bana Jelačića, gdje ih na središnjem slavlju čeka mnoštvo veselih navijača.

Zrakoplov je sletio u 17,26 sati u zračnu luku Franjo Tuđman, gdje osvajače trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Kataru dočekuju navijači oduševljeni novim nogometnim uspjehom, nakon osvojene bronce 1998. u Francuskoj i srebra 2008. u Rusiji.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe pozdravila je Vatrene prilikom ulaska u hrvatski zračeni prostor, a točka ulaska simbolično je bio Vukovar.

Na pisti ih dočekuju Zagrebačke mažoretkinje i Turopoljski banderij, svečana povijesna postrojba Hrvatske vojske, a na izlazu ih čekaju građani.

Na glavnom zagrebačkom trgu je, kao i prije četiri godine, priređen svečani doček i organiziran poseban program u čast jedne od najboljih nogometnih reprezentacija na svijetu.

Pojavljivanje nogometaša na pozornici već od poslijepodnevnih sati uz pjesmu i skandiranje čekaju brojni navijači na ispunjenom Trgu bana Jelačića, mnogi od njih sa zastavama i istaknutim nacionalnim simbolima.

Za slavljenički štimung brinu se zvučna imena hrvatske glazbene scene – Prljavo kazalište, Jura Stublić i Film, Daleka obala, Dalmatino, Zaprešić Boys, Opća opasnost i Slavonia bend. Himnu Republike Hrvatske otpjevat će klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Do glavnog zagrebačkog trga hrvatska nogometna reprezentacija i stručni stožer ići će autobusom uz posebnu regulaciju prometa, a kretat će se trasom do čvora Buzin, Ulicom Savezne Republike Njemačke, Avenijom Dubrovnik, Ulicom Hrvatske bratske zajednice, Vukovarskom ulicom, Savskom cestom, te potom Frankopanskom i Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića.

Na toj trasi je posebna regulacija prometa, policija je postavila ograde u centru grada, a dolazak na glavni zagrebački trg planiran je između 18.30 i 19 sati.

Vozila s reprezentativcima pratit će do Trga bana Jelačića policijski automobili i motoristi uz zračnu potporu zrakoplovne jedinice policije.

Policija je pozvala navijače na suzdržavanje od uporabe pirotehnike, posebice tamo gdje su okupljene mase ljudi, te obavijestila da je u zoni središta Zagreba zabranjeno korištenje dronova za snimanje iz zraka.

Svečani doček nogometne reprezentacije nakon izuzetnog uspjeha ostvarenog na svjetskom prvenstvu u Kataru organizira Hrvatski nogometni savez (HNS) u suradnji s Vladom i Gradom Zagrebom.

Vlada će s milijun kuna podmiriti polovicu troška dočeka, drugi milijun dat će HNS.

Grad je pozvao navijače, posebice roditelje s malom djecom i starije, da Vatrene pozdrave već na samoj ruti kretanja povorke od Zračne luke do Trga bana Jelačića.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu, HINA/ Dario GRZELJ/ dag